Piriformissyndromet?

Spørsmål

Mann 42. Nexium 40 mg daglig. Har i lengre tid hatt ubehag i h side mage/rygg og oppi skulder. Tatt ultralyd abdomen uten funn av noe samt ct 3 fase urologi m kontrast.Ingen funn. Rtg Thorax er normal. Smerter/ubehaget ligger ofte oppe på innside av ribbene og kan gå litt rundt i rygg og nermot lyske på samme side. Ikke noe fast mønster på hvordan smerten er. Etter aktivitet et ubehaget betydelig sterkere. Kan føle et ubehag når en palperer hardt på h side langs hoftekam. Siste mnd har eg og stivnet mer til på utsida av setet og nedover lår på h side. Føler litt ønhet og nummenhet nedover h fot samt hele setet og underliv. Har dere noen tanker om ka dette kan være? Evt andre undersøkelser? Urinprøver er fine. Ingen avvik på utvida blodprøver. Blodtrykk normalt. Fremstilles di andre organ i magen på 3 fase ct m kontrast? Ellers føle eg meg i grei form, men blir sliten av mye smerter og ubehag. Vannlating og avføring er som normalt.

Svar

Hei! Du er blitt grundig utredet med tanke på nyrestein, nyrer og galle/leverområdet. Smertene og utbredelsen av symptomer passer passer veldig godt med muskulære årsaker/evt prolaps. Du har plager ned i høyre fot, lår og det kan passe med det såkalte piriformissyndromet, dvs en stram muskel. Du kan lese mere om dette på:
https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/bekken-hofte-lar/piriformissyndromet/
Det finnes enkelte sykehus som tilbyr operasjon for dette. I første omgang bør du få en utredning av nevrolog/ortoped for å kartlegge utbredelsesområdet med nummenhet, smerter mm. CT med kontrast fremstiller det meste i buken, men kan være vanskelig å tolke ved ulike tarmsykdommer. MR ville nok i dette tilfellet være bedre. Fastlegen din kan hjelpe deg med videre henvisning.
'