Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Periodevis svimmel i 17 år

Spørsmål

Har i flere år vært plaget av periodevis svimmelhet. Startet først i 2000. Etter mye undersøkelser fant vi til slutt stor bakterieubalanse i tarmen (Avføringsprøve ved Balderklinikken i Oslo). Etter behandling var det bra i flere år.
De siste 3 årene har svimmelheten vært av og på alt fra «plagsomme» korte perioder til dager hvor jeg kan gå å være småsvimmel hele dagen. Har tatt MR av hodet, stor blodprøve, pusteprøve (har astma), avføringsprøve og ekg hos fastlegen min. Ingen funn på noen av de testene.
Jeg er allergiker (gress og katt), har påvist spiserørsbrokk. Kan brokken gi svimmelhetsplager når den er «hissig»? Finner ingen felles symtomer for problemene selv heller. Tastet ut litt forskjellig mat, passet på å få i meg nok veske. Og søvn m.m.
Har dere noe vidre tips om hva jeg kan teste, gjøre?

Svar

Hei.

Du har vært plaget med periodevis svimmelhet i sytten år, og du er svært grundig utredet, uten at en har funnet noen sikker årsak, såvidt jeg kan forstå.
Det vi ihvertfall kan si med sikkerhet, er at det ikke kan skyldes alvorlig sykdom, siden du har hatt det til og fra i sytten år, uten at det har blitt verre og uten av du har blitt sykere eller mer svimmel. Og det er jo bra.

Du spør nå her om vi har ytterligere tips om hva som kunne vært sjekket. Det er vanskelig, når du allerede har gjennomgått særdeles omfattende undersøkelser.
Det eneste jeg kommer på, måtte være at du ble undersøkt av en nevrolog, bl.a. med henblikk på om det har med balanseorganet ditt i indre øre å gjøre.

Svimmelhet behøver forøvrig ikke nødvendigvis ha påvisbare fysiske årsaker. Det er vanlig at det ikke har fysiske årsaker, og når ikke en finner noen slike hos deg, så er det nærliggende å tenke på om det kan ha andre, ikke-fysiologiske årsaker.
Psykologiske faktorer kan absolutt gi svimmelhet, f.eks. stress og angst. Spenninger i nakkemuskulatur m.v. kan også gi svimmelhet, og slike ting vil jo ikke kunne finnes på fysiske utredninger slik du har vært gjennom.

Diskuter evt med legen din om han/hun tenker at det kan være tilfelle for ditt vedkommende.

Håper at mine innspill kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-