PCOS og palpitasjoner

Spørsmål

Hei.

Jeg har i over ett år nå hatt problemer med "adrenalinanfall" rett før jeg sovner. I det jeg døser av kjennes det ut som om det sprøytes adr. rett inn i hjertet, jeg får rask hjertebank og blir lys våken. Det skjer 5-10x før jeg sovner til slutt. Våkner jeg om natten skjer det igjen. Jeg kan utelukke angst og har lest meg frem til at det trolig har noe med binyrene å gjøre, siden de styrer adrenalin/kortisol etc. Har tatt prøver hos legen og de var neg. på lavt/høyt stoffskifte. Tok også "kortisol" blodprøve og den var visst fin. Jeg har ekstremt lite energi. En dag på jobb, så sitter jeg gjerne i sengen i to dager etterpå, energiløs. Energien har blitt mindre og mindre det siste året. Jeg kan gå på trening, så må jeg snu etter litt gange på tredemøllen, uten sjanse til å utføre styrketrening. Jeg er ikke deprimert, har ikke angst eller øvrige søvnproblemer og det er ikke rykninger slik man kan få når man akkurat begynner å drømme og man faller o.l. Har lest om Addison, men eneste symptomet som stemmer med det er trettheten. Har for øvrig tatt flere blodprøver hos legen og mangler ingen vitaminer/jern e.l.

Jeg lurer på om jeg bør be om henvisning til kardiolog for ultralyd av hjerte eller til indremedisiner for ultralyd av binyrene (hvis det går an). Jeg er sliten av å være sliten og å bli vekket så mange ganger hver kveld jeg skal sove og jeg blir mer og mer arbeidsufør pga. mangel på energi. Kan du anbefale hvordan jeg skal gå frem videre (står helt fast hos fastlegen) - hvem skal jeg be om henvisning til og har du noen formeninger eller ideer om hva det kan være/hva jeg bør utredes for?

På forhånd tusen takk for all hjelp!

Svar

Hei,

Ja, jeg synes du bør få hjertet ditt sjekket for å forsikre deg om at det ikke er en arrytmi. Det kan høres ut som at du har palpitasjoner om natten. Du sier at du ble startet på spironolactone for PCOS. PCOS er en tilstand som kan gi palpitasjoner og ubehag om natten, men det er fint å få det sjekket fordi PCOS også kan øke risikoen for hjerte-kar sykdommer. Spironolactone brukes hvis pasienten har symptomer som for eksempel uønsket hårvekst. Mange kvinner med PCOS er overvektige, og vekttap er en stor del av behandlingen fordi det også påvirker det vi kaller insulin resistens. Det vil si at kroppen ikke kan bruke insulin riktig, og er ofte et stort problem hos kvinner med PCOS. Blodsukkeret skal derfor sjekkes og følges, og vi starter ofte pasienter på en medisin som heter metformin, men dette må vurderes av lege basert på hvilke symptomer man har med PCOS. Det er særlig overvektige kvinner som kan ha fordel av denne type medisin.
Kvinner med PCOS skal også sjekkes og følges for søvn apné og hjerte-kar sykdommer da de ofte har en øket risiko for begge disse tilstandene.

Her er et par artikler du kan lese om dette:

http://www.onskebarn.no/ufrivillig-barnloshet/fakta-om-ufrivillig-barnloshet/?article_id=100

http://www.lommelegen.no/artikkel/polycystisk-ovarialt-syndrom-pcos

Lykke til videre!

Mvh,

Nina Bryhn, MD