Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PCO og overvekt

Spørsmål

Hei,

Jeg fødte ei vakker jente for 3 mnd siden, la på meg veldig mye, og har nå minst 16 kg å gå ned. Har fått tak i personlig trener, og trener 3-4 ganger i uka, samt masse turer/jogging med hunden, men vekta rikker seg ikke. Jeg fikk beskjed om at jeg hadde polycystiske overier (PCO), kan dette ha noe med det å gjøre? Vet at polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kan det, men er det det samme med PCO? Spiser sunt også, ammer heller ikke lengre, så da vil jeg begynne sakte men sikkert å gå ned i kg, også med tanke på PCO, så bør jeg være normalvektig.

Er det noe jeg kan snakke med legen om angående tabletter som kanskje kan hjelpe? Er 170 høy og veier nå 86 kg, vil tilbake til vekta jeg hadde før som var 68 kg, så har en del kg å gå ned. Og så leste jeg om insulinresistens når man hadde PCOS, er det med PCO også? Er det noen dietter eller noe jeg bør holde meg til?

Da gynekologen jeg gikk til på ultralyd så at jeg hadde PCO, så sa han at det var PCO, og ikke PCOS? Hva er liksom forskjellen? Har ikke uønsket hårvekst osv, som jeg leser at man kan ha når man har PCOS. Men jeg går veldig fort opp i vekt, og må slite med å holde vekta, noe jeg klarte i 2 år på 68 kg før jeg ble gravid. Var overvektig før det. Og vil nå ha tilbake kroppen noenlunde hvert fall.

Svar

Hei,

Det er riktig at det er lurt å prøve å holde vekta når man har PCO. Det er en høyere sannsynlighet for å utvikle livsstilsrelaterte sykdommer, men dette kan trolig forebygges ved å opprettholde en sunn vekt og livsstil. Jeg sier trolig fordi det er gjort lite studier, og man kan derfor ikke være helt hundre prosent sikker. Du holder nå en vekt for høyde som er litt høy (BMI = 29,8), og i følge definisjonen så er du overvektig, og på grensen til fedme. "Drømmevekten" på 68 kg tilsvarer en BMI på 23,5 (normalvekt).

Jeg vil anbefale at du setter deg et midlertidig mål som ikke krever at du går ned 18 kg i vekt (86 minus 68 kg er lik 18 kg). 18 kg kan være vanskelig. Et passe mål er å gå ned til omtrent 75-80 kg, som tilsvarer i overkant av 7-13 % vektreduksjon. Videre synes jeg at det er passe å gå ned 0,5-1 kg i uka, og at du fortrinnsvis gjør dette ved å spise mindre mat. Velg mindre mat til alle måltidene dine, og unngå mat og drikke som er åpenbare energibomber. Unngå brus, godteri, kaker, snacks, og annen svært energirik mat og drikke til hverdags. Ha en fin måltidsfordeling i løpet av dagen, slik at du ikke blir svært sulten og overspiser eller småspiser. Spis frokost. Identifiser og legg opp en strategi for å takle risikosituasjoner, som for eksempel ferier, fridager, handleturer på butikken, Tv-kvelder, besøk, og lignende. Det er flott at du trener, men legg også opp hverdagene slik at du øker hverdagsaktiviteten. Turer med hund er kjempebra! Gå raskere turer og lengre turer hver uke eller måned. Angående tidsperspektivet så kan du fokusere på vektreduksjon i en periode, for eksempel i 10 uker, og deretter fokusere på å opprettholde denne vekta.

Jeg vil også anbefale at du jevnlig sjekker kolesterol, blodsukker og blodtrykk. I og med at PCO har økt sannsynlighet for livsstilssykdommer er det lurt å følge med på disse. Legen din kan måle dette for deg, og en klinisk ernæringsfysiolog (KEF) kan hjelpe deg med kosthold som forebygger og behandler forhøyede verdier av kolesterol, blodsukker og blodtrykk.

Kostrådene som Helsedirektoratet har utgitt vil kunne forebygge livsstilssykdommer generelt, inkludert insulinresistens, som du nevner. Er du kjent med kostrådene? Les om disse på Helsenorge sine sider: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/helsedirektoratets-kostrad. Sannsynligvis er det særlig viktig for deg å forsøke å følge rådene om å unngå mat og drikke med sukker, samt å spise mer frukt, bær og grønnsaker, og å være fysisk aktiv.

Til slutt vil jeg påpeke at du ikke kan stole på tabletter for vektreduksjon, enten du får dem fra legen din eller fra internett. Jeg vil fraråde deg å bruke slike preparater. Amming, på den annen side, kan muligens hjelpe ved vektreduksjon. Det anbefales at man fullammer i minst seks måneder, og gradvis introduserer vanlig mat til barnet etter dette.

Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-