Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Parestesier

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 40 år. Har den siste måneden våknet mange netter av at armer og fingre føles tunge, prikkende og vonde. Det kjennes ut som at de er hovne, men de er ikke det. Det er særlig høyre arm og fingre som er vonde, jeg må hjelpe til med den andre armen for å løfte den. Det går rimelig fort over på natt. Kan også kjenne antydning til dette på dag, men går fort over ved bevegelse. Har også i det siste hatt lite sexlyst, uten at jeg kan finne forklaring på dette. Har også fått noen småblødninger midt i menstrasjonssyklusen den siste tiden. Syns også at jeg i det siste året har fått dårligere hukommelse og konsentrasjon. I lengre tid har jeg vært svært trett. Gjesper "hele dagen", Våkner mye på natt, men sovner fort igjen. Spiser rimelig sunn mat til hverdag, men har en tendens til å spise for mye godterier. Er ca 175 cm og veier 94 kg. Går daglig tur, men trener lite utover dette. Humøret er svært opp og ned. Tar lett til tårene (gjør kanskje lettere det etter at man blir mor). Har to barn på 9 og 15 år.
Har googlet litt, og finner ut at symptomene mine passer på mange sykdommer. Likevel finner jeg ut at jeg mangler vesentlige symptomer på de lidelsene jeg sjekker ut. Greier derfor ikke å diagnostisere meg selv. Har tidligere vært til fastlegen med de symptomene som har vart lengst, men føler at jeg blir tatt for en som klager og syter (og det er jeg ikke). Lurer på om du kan hjelpe meg litt lenger på vei? Bruker ikke medisiner bortsett fra en hormonspiral. Har det ellers veldig bra.

Svar

Hei.

Dette med prikkende, tunge armer og fingre, som du kjenner om natten, er rimelig sikkert et tegn på overfladiske nerver som ligger i press mens du sover. Kroppsvekten og det at du ligger lenge i samme stilling, gir slike symptomer. Det kalles parestesier, og et annet eksempel på det samme, er følelsen av at "beinet sover", som vi får når vi har sittet for lenge med beina i kors. Da har det også blitt mekanisk press mot en nerve, og det forsvinner når vi endrer stilling, dvs slutter å ha beina i kors. Det at du forteller at det går rimelig fort over om natta, synes å bekrefte ytterligere at det handler om slike parestesier.

Noen ganger kan parestesier skyldes sykdommer, eller evt for trange forhold for nervene, og dette kan man da ofte kurere. Men det behøver i ditt tilfelle ikke å skyldes sykdom, og kan som beskrevet ovenfor kun være et uttrykk for at du har ligget for lenge i en og samme stilling, kombinert med noe høy kroppsvekt.

Ta dette opp med legen din, for å finne ut om det har med sykdom å gjøre, eller om det kun er mekanisk press, som beskrevet ovenfor.

Så beskriver du lite sexlyst, blødningsforstyrrelser, dårligere hukommelse og konsentrasjon, mye trøtthet, forstyrret søvn, vekslende humør.

Det er ting som ikke kan kobles mot en-1-spesifikk diagnose eller sykdom, men ting man kan kjenne og oppleve ved en svært lang rekke med sykdommer og medisinske tilstander, både fysiske og psykiske. Og det behøver ikke å skyldes sykdom i det hele tatt, det kan ha med "livet" ditt å gjøre, det kan mao. være uttrykk for stress, belastninger, frustrasjoner osv osv. Listen over mulige årsaker er mao. tilnærmet endeløs lang, og det går fremfor alt absolutt ikke an å google seg frem til sannsynlig årsak.
Men siden det kan ha med sykdom å gjøre, bør du ta opp dette med legen din også, slik at legen kan finne ut om der er noen medisinske årsaker til dette i ditt tilfelle.
Ikke uvanlige medisinske forklaringer på slike ting er (generelt sett) f.eks. lavt stoffskifte, lav blodprosent, vitaminmangler, hormonelle årsaker (inkl. kjønnshormoner), men det kan også skyldes depresjon, mistrivsel osv, og det kan skyldes dårlig form, dårlig kost, evt for lite mosjon osv.

Som du skjønner, er det altså en umulighet å si noe konkret om hva som er mest sannsynlig forklaring i ditt tilfelle, siden listen over mulige årsaker er så særdeles lang, men utredning hos lege med blodprøver osv, vil som hovedregel avklare om det skyldes sykdom (og hvilken) eller om det ikke skyldes sykdom, så ta kontakt med fastlegen for å få utredet dette.

Med fordel kan du ta med en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, til informasjon, for det er en grei oversikt du har skrevet, som vil være til nytte for legen din.

Ha det bra.