Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Palliativ medisin betyr lindrende medisin

Spørsmål

Hei Er formålet med palliativ medisin som morfin og beroligende (ikke pasient med kreft og andre smertefulle sykdommer) at pasienten skal gå fra å være kontaktbar og våken, med det mener jeg sitte i sengen og snakke, være tilstede og etter morfin mm bli ukontaktbar / bevisstløs ? I så fall hvorfor? Kjenner en bevisstløs person smerte ?

Kvinne 63
Svar

Hei.


Palliativ medisin betyr lindrende medisin. Formålet er å gi pasienter med livstruende sykdom bedre livskvalitet, inklusiv reduksjon av smerte, angst, uro og kvalme. Du spør om formålet er at pasienten skal bli ukontaktbar eller bevisstløs. Det er det ikke. 


Du spør om bevisstløse kjenner smerte. Et av kriteriene for bevisstløshet er at man ikke reagerer på smerte, noe man bruker som undersøkelsesmetode for å avgjøre om en person er bevisstløs, for eksempel ved et klyp i huden. Hvis pasienten ikke er bevisstløs, vil en se det som heter en avvergereaksjon, altså for eksempel at en trekker seg vekk, lager en grimase eller annet, men dette ser en ikke når pasienten er bevisstløs.


Forøvrig vil jeg kommentere at du ser ut til å spørre om palliativ medisin for andre enn pasienter med "kreft og smertefulle sykdommer" Palliativ medisin brukes nettopp for blant annet slike tilstander, spesielt når sykdom ikke kan kureres, for eksempel i livets sluttfase. Jeg skjønner derfor ikke helt hva du da sikter til, for en bruker ikke begrepet palliativ medisin for tilstander som for eksempel kan kureres eller forbigående tilstander.


Håper det var svar på dine spørsmål.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-