P-piller og diare

Spørsmål

Hei!
Har et spørsmål angående ppiller og diaré. Bruker microgynon og har gått uavbrutt på disse det siste året (altså hoppet over/ikke hatt mensen siste året). Mandag denne uken fikk jeg diaré, tok p-pillen litt senere enn vanlig pga dette. Var på do et par-tre ganger i løpet av de tre første timene etter jeg tok pillen. Tok da en ny pille, men var mye på do i løpet av dagen. Tok p-pillen som vanlig tirsdag, kun ett toalettbesøk innen de tre første timene etter inntatt pille (hadde ikke diaré etter kl 0800). Hadde samleie tirsdag kveld+Onsdag morgen, men bekymret meg for graviditet. Tok da EllaOne (nødprevensjon). Er nå litt i villrede med hva jeg skal gjøre med tanke på videre bruk av ppiller. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å hoppe over pillefri uke (fordi jeg vanligvis gjør det og fordi jeg er på uke tre i brettet). Det anbefales jo at man hopper over pillefri uke hvis man har tatt p-pillen for sent/ved oppkast i uke 3, jf. Pakningsvedlegget. I pakningsvedlegget til EllaOne står det at Ellaone kan gjøre andre prevensjonsmidler mindre effektive, og at man bør bruke tilleggsprevensjon frem til neste menstruasjon. Mitt spørsmål er - hva gjør jeg nå? Tar ppiller ut brettet (slutter lørdag) eller fortsetter på nytt brett frem til neste menstruasjon og bruker tilleggsprevensjon?

Svar

Hei.

Jeg synes dere skal bruke tilleggsprevensjon (kondom) nå, og så vente til du får en mensblødning som følge av å ha kuttet tablettene. Så starter du igjen igjen på nytt brett første mensdag.

Forøvrig er det en grei metode for å utsette mensen, det å la være å ha tablettfri periode, men det er beregnet på engangsforeteelser når det er praktisk viktig og nyttig osv. Men det er ikke meningen at man skal bruke tablettene sammenhengende over lang tid, slik du gjør.

Ha det bra.