Overvekt

Spørsmål

I morgen skal jeg begynne med Xenical da jeg er overvektig, BMI på 29,5. Jeg leste et sted at Xenical ville gi økt konsentrasjon av Pravachol i blodet. Da jeg nå har en totalkolesterolverdi på 6,2 etter daglig inntak av Pravachol, vil det da være noen fare når jeg nå begynner med Xenical??
Kan opplyse at jeg har for høye triglyceridverdier som ikke har normalisert seg ved lipidsenkende medisin. Håper på et utfyllende svar, gjerne med betraktninger omkring mitt spørsmål. (spurte fastlegen om ovenstående men fikk ikke noe reelt svar..........)
Mvh.
bestemor

Relevante sykdommer/medisiner: Pravachol 20 mg

Kvinne, 60 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg kan ikke finne noen informasjon som tilsier at du skulle få økt konsentrasjon av Pravachol i blodet, ved bruk av Xenical, og har aldri hørt om det, så dette tror jeg rett og slett ikke er tilfelle.

Men med høye triglyceridverdier, så bør du jo soleklart bruke høydose omega 3.
Det senker trigylcerider tildels bedre enn Pravachol, etter min erfaring og kunnskap.
Pasienter med uttalte høye nivåer av triglycerider blir også satt på dette av hjertespesialister og indremedisinere.
Du må opp i doser på 6-8000mg daglig, f.eks. Triomar 1000mg 4 morgen og 4 kveld. Pass på å ta dette sammen med antioxidanter som Vit C, 1-3000mg daglig, og vitamin E, f.eks. Bio-E 350 mg 1 tabl daglig. Ellers mister omega-3 tilskuddet mye av sin virkning i kroppen, da det oxyderes meget raskt i kroppen. (oxyderes = harskner)

Men det mest effektive for å få ned triglyceridnivåene, er en drastisk reduksjon i karbohydratinnholdet i kosten.
Dette er noe jeg driver med i min praksis til daglig, og jeg ser meget raske, og svære reduksjoner i triglyceridene hvis man kutter drastisk på karbohydratinntaket, og i tillegg kombinerer det med høydose omega 3.

Grunnen til at karbohydrater øker triglyceridene, er at karbohydratinntak får blodsukkeret til å stige, og dette øker insulinproduksjonen i kroppen, og insulin stimulerer dannelsen av triglycerider i kroppen. (såkalt liponeogenese, dvs å omdanne blodsukker til fett=triglycerider)

Det er ditt valg hvilken måte du ønsker å slanke deg på, men personlig ville jeg aldri ha anbefalt Xenical. Jeg må samtidig få presisere at det finnes "mange veier som fører til Rom !"

Jeg driver med slanking og livsstilssykdommer i en egen praksis, og har derfor satt meg betydelig inn i emnet. Slik jeg og stadig flere medisinske instanser i verden oppfatter det, så er det karbohydratinntaket i vår vestlige kost, som får oss til å legge på oss, ikke fettet.
Dette pga at karbohydratene stimulerer kroppens insulinproduksjon, som er et meget kraftig hormon som har 2 hovedbeskjeder til kroppen:
1) Lagre blodsukker til fett
2) Ikke forbrenne fett
Svært mange av oss har for høye insulinnivåer i kroppen, pga for alt for mye karbohydrater, og når man går med høye insulinnivåer i kroppen, utvikler mange av oss det som kalles insulinresistens. Dette fører til overvekt, (spesielt fettlagring rundt buken), høyt kolesterol, høye triglycerider, høyt blodtrykk, og til syvende og sist diabetes 2.
Mao. hele den pakken som kalles livsstilssykdommer.
80% av alle overvektige har insulinresistens. Ligger fettet rundt buken, er sjansen for å ha dette enda større.

En har innen kostholdsforskningen også det som kalles "det amerikanske paradoks", som går ut på at man i 20-30 år hatt "fettfobi" i USA, og "alt" har vært light-produkter, uten fett. Parallellt med dette i tid, har USA fått menneskehetens histories verste overvektsproblem. I samme periode.
Hva har man da spist mer av, når man har spist mindre fett ? Jo, karbohydrater.
Nå ser trenden ut til å endre seg i USA, i retning av at man tenker at dette har vært feil tenking og feil fokus, og karbohydratfattig kost er det store, både blant folk flest og i medisinske fora.
Enhver som forsøker karbohydratfattig kost, vil jo også raskt se hvor rask vektnedgang man får på dette, det er bare å prøve selv.

Jeg nevner dette, som en forklaring på at jeg ikke vil anbefale Xenical til pasienter som ønsker å gå ned i vekt. Dette fordi Xenical virker ved å senke kroppens opptak av fett, og etter min og manges mening, så er det ikke dette som er hovedproblemet, men vårt kolossale karbohydratinntak.
I tillegg vil man ved bruk av Xenical som hemmer fettopptaket, få mindre opptak av en rekke næringsstoffer som er essensielle, dvs nødvendige for helsen:
Alle fettløselige vitaminer: Vit A, D, E, K
Essensielle fettsyrer: Omega 3, 6, 9
samt andre svært helsegunstige fettstoffer som f.eks. de enumettede fetter som olivenolje og rapsolje, som er beviselig meget helsefremmende.
Og fett er meget gunstig i kosten, for det gir lang metthetsfølelse, og mange studier viser at med høyt fettinntak, blir det daglige totale mat- og kaloriinntak totalt mindre, når man har undersøkt på forsøkspersoner som får "spise fritt".
Av de 3 hovedtypene næringsstoffer som finnes; proteiner, fett og karbohydrater, er karbohydrater det eneste som ikke er nødvendig å tilføre, for det lager kroppen selv. F.eks. av fettlagrene på kroppen som man ønsker å forbrenne vekk ved å slanke seg.
De 2 andre næringsstoffene, proteiner og en del sunne fett-typer, er essensielle, dvs at vi ikke kan lage dem selv i kroppen
Og hvis vi tenker på at du evt burde bruke omega 3 og Vit-E tilskudd for dine høye triglyceridverdier, så vil du ikke kunne ta opp nok av disse flotte stoffene, hvis du bruker Xenical, som hemmer fettopptaket fra tarmen.

Forøvrig, når man har høye triglycerider, høyt kolesterol og overvekt i kombinasjon, så er der betydelig større sjans for at du har tilstanden som heter insulinresistens, enn at du ikke har det, statistisk.
I så fall er det denne som er selve årsaken til både overvekten og kolesterol/triglyceridproblemene, og bør man jo etter min mening kurere årsaken, ikke symptomene.
Dette gjør man ved å redusere mengden karbohydrater i kosten vesentlig, for da får man mye lavere insulinnivåer. Helt essensielt er det å kutte alt sukker og hvitt mel, samt redusere raske karbohydrater fra poteter, ris, pasta o.l. som egentlig gir oss lite annet enn energi, og som får insulinet vårt til å stige veldig.

Forøvrig virker ikke Xenical hvis ikke det kombineres med systematiske livsstilsendringer, dvs endret kost og mer mosjon. Det går frem selv av preparatomtalen. Så ikke tenk at denne tabletten alene kan løse ditt overvektsproblem, men dette er du kanskje klar over.

Jeg ville ha fått undersøkt om du har insulinresistens, be da legen din om å ta blodprøver som heter "fastende C-peptid og fastende insulin"
C-peptid bør da ligge på 3-400. Over 1000 bør man ofte til og med begynne på en diabetesmedisin som heter Glucophage, for å bedre insulinresistensen.

Har du dette, så er det feil ende å begynne i, å redusere fettinntaket, da er det ihvertfall en karbohydratreduksjon som må til.

Jeg vil avslutningsvis få presisere at på dette feltet strides ekspertene, men jeg kan personlig ikke få meg til å anbefale noe annet enn det jeg daglig ser fungerer så bra, det ville ikke være riktig av meg. Samt å si at der finnes mange som slanker seg på Xenical, og mange leger som mener at dette er riktig vei å gå. Fasiten har vi ikke.

Men at det har bivirkninger i form av at det kan hemme opptaket av livsnødvendige fettstoffer og fettløselige vitaminer, er ihvertfall et faktum, som også fremgår selv av preparatomtalen i Felleskatalogen.

Ønsker deg uansett lykke til, og håper at jeg har gjort deg "forvirret på et høyere plan", som det heter ! :)

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-