Overvekt

Spørsmål

JEG VET IKKE HVA JEG SNART SKAL GJØRE.
JEG SLITER MED OVERVEKT, DETTE HAR JEG GJORT FRA JEG VAR BARN.
JEG HAR GÅTT HOS FORSKJELLIGE LEGER, DEM SIER AT MAN SKAL GÅ NED I VEKT. DET ER JO FORSTÅELIG NOK, MEN IKKE NÅR DET IKKE HAR SIN VIRKNING. DA SYNES JEG AT LEGENE SKULLETILBY ET ANNET ALTERNATIV SENDE MEG TIL EBELTOFT ELLER HIVE MEG PÅ OPERASJONSBORDET. ALDEREN MIN ER 38 ÅR.
HVA KAN JEG GJØRE?

Relevante sykdommer/medisiner: RENITEC+OMACOR+LIPITOR

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg skal prøve å gi deg best mulig råd, men samtidig er det slik at behandling av overvekt må i stor grad legges opp individuelt, alt etter den enkeltes fysiske helse, slankehistorie, motivasjon osv, og i den sammenheng har jeg nok en god del for lite konkret informasjon om deg og ditt overvektsproblem. Så det vil nok bli litt generelle svar jeg gir deg. Håper på forståelse for dette.

Din situasjon er dessverre ualminnelig vanlig at man føler at helsevesenet ikke stiller opp nok og ikke har nok å tilby for et helseproblem som overvekt, og at man kun får beskjeden om å gå ned i vekt og å spise mindre.
Det er vel dessverre slik at overvektige er en forsømt pasientgruppe, og la oss håpe at tidene er i ferd med å forandre seg, etterhvert som man får mer kunnskap og mer effektive metoder for å gå ned i vekt for de finnes !

For det første bør du finne deg en lege som er interessert i og har kunnskap om vektnedgang. Alle leger har sine felter de kan mer om og er mer interessert i, og andre som de ikke er så oppdatert på. Det er ikke nødvendigvis så enkelt å finne en slik lege, men forhør deg blant venner og kjente, kanskje du har bekjente som har fått hjelp.

Så bør du først og fremst bli utredet for årsaken til din overvekt. I 80-90% av tilfellene av overvekt foreligger det en tilstand som heter insulinresistens, som kan utredes med blodprøver. Har man denne tilstanden, bør slankingen legges opp iht. spesielle retningslinjer, evt også bruke medikamenter hvis tilstanden er uttalt nok, f.eks. et medikament som heter Glucophage, som egentlig er en diabetesmedisin. Denne reduserer insulinresistensen med opptil 30%, og legger derved forholdene for vektreduksjon til rette.

Jeg regner med at det er ganske så sannsynlig at du har slik insulinresistens, ut fra det at jeg ser at du bruker medikamenter mot høyt kolesterol, (Lipitor) høyt triglycerid(fettstoff)nivå (Omacor= omega 3) og også Renitec, som du kanskje får for høyt blodtrykk ?
Hvis man har slike tilstander som høye fettstoffer i blodet og høyt blodtrykk, og også er overvektig, er det overhengende sannsynlig at du har slik insulinresistens som jeg omtalte ovenfor.

Har man insulinresistens, som er et altfor stort område til at jeg kan forklare det i detalj i denne mailen, så er det aller vesentligste for en vektnedgang følgende råd:
(Rådene gjelder forøvrig for vektnedgang uansett)

1) Redusere karbohydratinntaket i kosten, især de "raske" karbohydratene / de med høy GI (Glykemisk Indeks). Dette er sukkerholdige matvarer i alle versjoner. Husk på at der er "smuglet" sukker inn i en svært stor mengde matvarer, som "går for" å være sunne. LES VAREDEKLARASJONER !
Og sukker er ikke bare "vanlig sukker" (sukrose) men også fruktsukker, melkesukker osv. Og hvitt hvetemel er i praksis som sukker å regne, da dette har samme effekt på blodsukker og hormoner som sukker.
Så første bud for vektnedgang, en ren forutsetning for å lykkes, er å sky sukker i alle varianter og alt som inneholder hvitt mel.

2) Øke inntaket av matvarer med høyt proteininnhold og sunt fett, samt spise maksimalt med grønnsaker og belgfrukter. Matvarer med høyt proteininntak er især animalske matvarer som kjøtt, fisk, egg, samt ost, cottage cheese, nøtter. Nøtter inneholder også store mengder sunt fett, som virker stimulerende på forbrenningen, gir økt og mer langvarig metthet slik at man spiser mindre i løpet av dagen (!).

3) Spis hver 3-4 time. Ved å spise sjeldnere, går forbrenningen ned. Hopp aldri over måltider.

4) Hopp aldri over frokosten. Ved en solid frokost stimulerer man forbrenningen på en veldig positiv måte, og får på den måte en høyere forbrenning dagen gjennom.

5) Slank deg ikke ved å forsøke å "spise mindre". Det eneste du oppnår med det, er at kroppen tilvenner seg et lavere kaloriinntak, og forbrenningen går ned. Dette er den sikre veien å mislykkes på.
Det er sammensetningen av maten som styrer om vi blir overvektige eller ikke, og ikke mengden mat !

6) Trening. Hvis man har insulinresistens som årsak til overvekten, hvilket jeg som sagt tenker er ganske så sannsynlig at du har, så er styrketrening med vekter det mest effektive verktøy for å redusere sin insulinresistens og derved kunne begynne å gå ned i vekt. Ved styrketrening øker man også muskelmassen, og dette er i praksis den eneste effektive måten man kan øke sin forbrenning på i stor grad.
All mosjon er imidlertid av det gode, og litt mosjon er uendelig mye bedre enn ingen mosjon !
En spasertur på 1/2 -1 time annenhver dag, og styrketrening max 45 minutter annenhver dag, er et forslag til et ganske ideelt vektreduksjonsprogram.

7) Tren aldri etter at du har spist, da forbrenner du ikke et gram fett, det er bortkastet.
Du kan imidlertid "tvinge" kroppen over på fettforbrenning ved å trene f.eks. før frokost, som er det ideelle for å forbrenne fett. Da har ikke kroppen energireserver, fordi det er lenge siden man har spist, og må ta energien fra fettlagrene.

8) Hvis du har et stort overvektsproblem, kan det være motiverende å få til en rask vektnedgang med det samme. Dette oppnår man mest effektivt med en metode som heter ketose, (medisinsk: benign kostindusert ketose)
For å oppnå dette, må man spise under 20-30 gram karbohydrat pr dag, og resten av maten må være proteiner og fett. Dette kan du lese masse om på nettet, og der finnes en rekke bøker i velassorterte bokforhandlere.
Kort fortalt tvinger man med denne metoden kroppen over på kontinuerlig fettforbrenning, ved å ikke innta karbohydrater, da disse er energikilden vår, og når vi ikke får energiinntak ved karbohydrater, så krever kroppen energi allikevel, og da tar kroppen dette fra reservelageret av energi som vi har fettreservene. Jeg pleier å kalle fettlagrene for "sperret konto", for kroppen er innstilt på å spare dette til "dårligere tider", og bruker heller av "brukskontoen", som er det daglige inntaket av energi i form av karbohydrater. Så når der ikke er noe igjen på "brukskontoen" så er vi nødt til å bruke av "sperret konto".
Mange gjennomfører slike kurer på egen hånd, ved å lese i bøker osv, men jeg anbefaler at det skjer i samarbeid med en lege som har kompetanse i denne type behandling, og kan hjelpe deg å legge opp kosten og opplegget på best mulig måte.
I praksis så vil en slik diett i svært korte trekk bestå av kjøtt/fisk/egg/grønnsaker (med unntak av rotfrukter) og INGEN TING annet.
En kjedelig diett mao., men et effektivt virkemiddel i en tidsbegrenset periode, for å få en rask start på vektnedgangen.
Spesielt effektivt hvis man trener ved siden av !

9) Legg konkrete planer: Sett deg en langsiktig endelig mål, og del dette opp i delmål, f.eks. X kg vektnedgang pr mnd.

10) Før kostdagbok ! Skriv ned rubbel og bit av hva du spiser. Dette er en meget effektiv måte å bli bevisst på hva man spiser, og derved kunne styre det bedre.

Håper du drar nytte av disse rådene, for selv om de er generelle, er de meget effektive. Det ser jeg daglig i min praksis hvor jeg jobber med denne type problemer.
Ønsker deg all mulig lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn