Overvekt hos barn/ungdom

Spørsmål

Barn født med keisersnitt - senere overvekt
Jeg er mor til 3 barn, den første født vaginalt men med begynnende svangerskapsforgiftning, blodpropp etc. De to neste med planlagt keisersnitt da jeg hadde fått skrekken etter førstegangsfødselen. De tre er nå hhv 20, 14 og 13 år gamle. Den eldste har alltid vært slank. Nr 2 veide 4,5 kg da hun ble født og har alltid virket som hun er disponert for overvektmen holder det noenlunde i sjakk med sterk disiplin. Den yngste veide 3,7kg v/fødsel, slank som barn men nå på begynnelse av pubertet har han lagt på seg endel, tross masse trening. Han er også ganske lav og sent utviklet kroppslig. Begge de to trener 3-4 ganger i uka i tillegg til gymtimer, håndball på ganske høyt nivå og fotball samt kamper i helgene. Vi spiser sunt, kun snacs på lørdagene, sjelden kaker, dessert etc. Min bekymring er at de virker å ha svært lav forbrenning, begge. Dersom dette er knyttet til keisersnitt, og manglende overføring av bakterier ved fødsel - er det noe man kan gjøre nå i ettertid? Bekymret for både overvekt og diabetes. Vi foreldre er relativt normalvektige med BMI på ca 26.

Svar

Hei.

Overvekt skyldes ikke keisersnitt. Det skyldes i ethvert tilfelle av kroppen over tid har blitt tilført mer energi enn det som er forbrukt. Det er faktisk eneste måten en kan legge på seg, det er å omgjøre maten vi spiser til kroppsfett, og det gjøres kun om en ikke bruker opp det en inntar.

Dette regnestykket er tilstede i absolutt ethvert tilfelle av overvekt, idet kroppsfett ikke kan dannes på annen måte, og derfor vil løsninger og tiltak også under enhver omstendighet også ligge i den gaten.

Der kan naturligvis være tilleggsfaktorer som underliggende sykdom, hormonelle forstyrrelser m.v.

Dette med forbrenningen som du er inne på, kan økes ved trening, hyppig matinntak og især ved å øke muskelmassen, noe en generelt oppnår ved styrketrening.

Dette er generell informasjon, men den er vesentlig. Her gjelder det forøvrig barn/ungdom, og da kommer det selvfølgelig inn en rekke andre faktorer, ikke minst dette med selvbilde, forsiktighet med fokus på vekt for å ikke å kunne trigge spiseforstyrrelser osv osv, så jeg synes at dersom dette er noe du ser deg nødt til å gjøre noe med, så bør du trø forsiktig, og starte med å samtale med helsesøster og/eller fastlege i første omgang. Hvis der er mistanke om bakenforliggende medisinske årsaker, så vil fastlege kunne utrede for dette, men det er ikke noe jeg ser noe som tyder på her i det du har skrevet, ihvertfall.

Håper det var nyttig informasjon. Ha det bra.