Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overvekt hos barnebarnet

Spørsmål

Mitt barnebarn er 12 år gammel og er i ferd med å bli overvektig. Dette er en prosess som har pågått over flere år hvor han gradvis har utviklet overvekten. Han er bærer ellers preg av å være energisk og synes å være i god mental balanse. Han er hos oss av og til når foreldrene er bortreist i jobbsammenheng og jeg har lagt merke til at han spiser ganske mye; det virker også som han har en sterk interesse for mat.

Jeg har bakgrunn som kokk og næringsmiddeltekniker og jeg kan bidra med forslag når det gjelder diett. Ellers - kan følgende tenkes: I hans alder foregår en hurtig utvikling og en diett som ikke bærer med seg nødvendige og vitale næringsmidler kan føre til uheldig økning av appetitt, noe som vil være spesielt ugunstig dersom det brukes sterkt kaloririk mat.

Jeg antar også at psykiske årsaker kan ligge til grunn selv om vi ikke er i stand til å oppdage det – i tilfelle noe som jeg ikke har forutsetninger for å mene noe om.

Jeg ville sette pris på om du kunne henvise til bok/hefte/redegjørelse om ernæring for barn i 10 -15 års alder, samt annen informasjon du antar det kan være behov for.

Svar

Hei,

Det er flott at du tenker på barnebarnet ditt sin fysiske og psykiske helse. Husk å gå forsiktig fram når du tar dette opp som et tema: utvis empati og forståelse, heller enn å rette pekefinger. Dette kan selvfølgelig være et sårbart tema for både foreldre og barnet selv.

Det kan være mange årsaker til at barn utvikler overvekt og fedme, men særlig viktige er uheldige kostholdsvaner, inaktivitet og lang daglig tid til TV og annen skjermaktivitet. Vekstperioder med økt fettlagring (for eksempel fra 6-10 års alder) er også perioder med økt risiko for utvikling av overvekt.

Fastlegen, helsesøsteren og eventuelt klinisk ernæringsfysiolog kan være viktige for barnet og foreldrene, både i kartlegging av grad av overvekt, men også i forebygging og videre oppfølging. Allikevel bør hele familien involveres, særlig når det blir aktuelt med endring av levevaner. Foreldrene er de særlig sentrale rollemodellene og støttespillerne i denne perioden, og må gå foran som gode eksempler.

Sentrale momenter for god vektkontroll hos barn er:

-Økt hverdagsaktivitet

-Daglig moderat til høy aktivitet som bidrar til bedret fysisk form og sunnere fordeling av fett og muskelmasse (på kroppen)

-Regelmessige måltider, et økt inntak av frukt, bær og grønnsaker, reduksjon i porsjonsstørrelsene, og et redusert inntak av sukker

-Sunne matvaner – ikke restriktive dietter

Dersom barnet utvikler fedme eller alvorlig fedme kan det bli nødvendig med enda mer intensive tiltak, men dette velger jeg ikke å ta opp her, fordi det krever tett oppfølging med de ovennevnte helsepersonell. Merk deg at vekttapsdietter og slankekurer ikke anbefales. Barnet skal få anledning til og «vokse» seg inn i sin gode og naturlige vekt.

Du etterspør bøker og hefter om ernæring for barn. Jeg vil særlig anbefale Matportalen sine sider, som jeg synes har mye god informasjon, på mange alderstrinn (www.matportalen.no/verktoy/informasjonsmateriell). Sjekk særlig ut lenkene om Nøkkelhullet, Ernæring og Matpakke og kostråd. Faktaarkene her kan være særlig relevante.

Lykke til!

Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-