Overdosering av kalsium og andre tilskudd?

Spørsmål

Som del av brystkreftbehandling tok jeg hormontabletter. Dette førte til at bentettheten sank til litt under grensen. Den har vært stabil etter jeg sluttet med hormontablettene. Jeg har i flere år brukt Calcigran forte. Sink med vitamin C har jeg også brukt i flere år. Jeg begynte i sommer med tilskudd av E-vitamin, magnesium og TrioBE som et forsøk på å få mer energi. Jeg har i årene etter kreftbehandlingen hatt mange symptoner som ligner ME (blant annet), men jeg føler meg piggere enn på lenge etter jeg begynte med disse tillskuddene. Det kan jo være at det er for en periode - men kanskje kan det også skyldes at jeg har manglet noen stoffer. Jeg begynte å lese på nettet om kosttilskudd og ble litt bekymret: Lagres kalsium i kroppen, slik at det gjør skade? Disse tablettene inneholder også D-vitamin - blir det da for mye med tran i tillegg? Jeg har også lest at magnesium ikke skal tas "alene" og ikke i for lange perioder. Stemmer det? Gjelder det å "ta pauser" i så fall for alle kosttillskudd? Hvor lenge skal man da ta pause? Jeg tror jeg får kløe i munnen av Calcgran Forte, og har lyst til å slutte med det. Relevante sykdommer/medisiner: Behandlet for brystkreft i 2000. Benskjørhet. Kosttilskudd: Calcigran Forte - to tabletter daglig. Sink/C-vitamin - én tablett daglig. IDO-E - én tablett daglig. TrioBE - én tablett daglig. Magnesium - én tablett daglig. Én barneskje tran daglig. Kvinne, 58 år

Svar

Hei og takk for spørsmålene!

Det er flott at du føler deg bedre enn på lenge! Det kan godt være at du for eksempel hadde vitamin B12-mangel og at det er tilskuddet av TrioBe som har hjulpet deg med å få energien tilbake. Hvis du har fått påvist vitamin- eller mineralmangler er det viktig at dette følges opp av lege. Selv om alle trenger en viss mengde vitaminer og mineraler hver dag, kan det bli for mye og det finnes forskjellige bivirkninger. Det eneste tilskuddet som anbefales generelt til alle i Norge er vitamin D, siden det er vanskelig å få nok fra kosten og solen. Utenom en multivitaminmineral, tran eller D-vitamindråper anbefales det ikke å stå på et fast tilskudd uten spesielle grunner. Det er ikke nødvendig med "pauser" fra kosttilskudd, men man bør altså ikke bruke dem hvis man ikke trenger ekstra av medisinske årsaker eller hvis man ikke får i seg tilstrekkelig fra kostholdet.

Som du vet er kalsium nødvendig for nydannelse av ben og reduserer skjelettets nedbrytning. Det er derfor et vanlig tilskudd i forbindelse med påvist lav bentetthet eller benskjørhet (osteoporose). Vitamin D er viktig for at kroppen skal ta opp kalsium, og derfor er det mange kalsiumtilskudd som inneholder dette vitaminet. Den anbefalte dagsdosen for voksne for vitamin D er 7,5 μg per dag, men øvre anbefalte inntak er 50 μg. Du får 20 μg fra to Calcigran Forte og 10 μg fra 5 ml (en barneskje) tran; altså 30 μg totalt, noe som er under grensen. Du kan kjøpe tran uten tilsatt vitamin D hvis du likevel ønsker å redusere inntaket. Du får i deg 1000 mg kalsium fra tablettene. Anbefalt dagsdose for kvinner i din alder er 800 mg, men øvre anbefalt inntak ligger på 2500 mg. Selv om du spiser melkeprodukter og drikker melk skal det mye til å komme opp i dette, så du kan føle deg trygg med hensyn til vitamin D og kalsium.

Det er viktig at du ikke slutter med Calcigran Forte uten avtale med legen din. Kløe i munnen er ingen vanlig bivirkning, men det kan være verdt å prøve et annet tilskudd, som Weifa med vitamin D eller tilsvarende. Calcigran Forte inneholder peanøttolje og soyaolje, så dersom du er allergisk overfor peanøtter eller soya bør du ikke bruke det, selv om oljen er ren for proteiner, som er den delen allergikere reagerer på. Som du kanskje er klar over kan tablettene svelges hele selv om de er tyggetabletter. De kan også røres ut i vann. Det er mulig at dette kan hjelpe hvis det er noen av ingrediensene i tilskuddet du reagerer på.

Det stemmer at hvis kroppen tar opp for mye kalsium (enten på grunn av for mye vitamin D eller på grunn av store kalsiumdoser) kan det ha alvorlige konsekvenser. Ved langtidsbehandling bør derfor kalsiumnivåene i blodet sjekkes. Det er også anbefalt at nyrefunksjonen sjekkes med kreatininmålinger (blodprøve). Høyt kalsiuminnhold i blod og urin (såkalt hyperkalsemi) kan blant annet føre til nyresten og nyreskade. Kalsiumpreparater og mat med høyt innhold av oksalsyre (som finnes i spinat og rabarbra) og fytinsyre (finnes i hele korn) bør tas med to timers mellomrom for å forhindre nyresten.

Dagsbehovet for magnesium er 280 mg. Det skal mye til å få i seg for mye, og det er ikke rapportert om farlige bivirkninger så lenge du ikke har nyreproblemer, uregelmessige hjerteslag (hjertearytmier) eller lavt blodtrykk i forbindelse med akutt hjerteinfarkt. Diaré, luft i magen, kvalme og smerter i magetarmkanalen kan forekomme. For å forhindre dette bør magnesiumtilskudd bør tas med rikelig væske. Det kan også hjelpe å ta det med mat, men det er ikke farlig å ta det utenom måltider.

Forøvrig er øvre grense for anbefalt inntak per dag for de andre tilskuddene du tar som følger: 25 mg for sink, 1000 mg for vitamin C, 300 mg for vitamin E, 25 mg for B6 og 10 mg for folsyre. Selv om vitamin B12 ikke har noen øvre anbefalt grense, er det store doser i TrioBe i forhold til anbefalt dagsdose (2 μg). I en tablett TrioBe er det 500 μg, men opptaket av B12 er dårlig og tilskuddet brukes først og fremst for å behandle mangel, så store mengder må til. Det brukes vanligvis bare i en periode på tre måneder. Du bør få sjekket nivået av vitamin B12 for å se om du trenger å fortsette. Hvis du har hatt B12-mangel men har fine nivåer etter TrioBe-behandling, bør du likevel få sjekket nivået etter tre til seks måneder uten TrioBe. En av årsakene kan være at du ikke har nok intrinsisk faktor (IF), et stoff som skilles ut i magen som må til for at dette B-vitaminet tas opp i tarmen. Da er det i så fall nødvendig med tilskudd i form av sprøyter.

I IDO-E er det 100 mg vitamin E. Jeg vet ikke hvor mye sink og vitamin C det er i tilskuddene du tar, men jeg antar at du ligger godt under anbefalt øvre inntak selv når du regner med det du får fra mat. Hvis du spiser variert, får du imidlertid mest sannsynlig i deg næringsstoffene du trenger. Jeg anbefaler deg derfor å kutte ut de tilskuddene som ikke er anbefalt av medisinke grunner så lenge du har et sunt kosthold.

Håper dette gav deg svar på spørsmålene dine! Lykke til videre med helsen!