Overbelastning og overtrening

Spørsmål

Hei. Jeg frykter en overtrening i særlig leggene, men også i lårene.
Jeg er en aktiv fotballspiller på ganske høyt nivå. I vinter har jeg trent en god del løping på mølle. Jeg har slitt med muskelknuter i rygg og nakke, og derfor har jeg til tider måttet "tvinge" meg gjennom øktene. Jeg har løpt fire ganger fire intervaller minst én gang i uken. Jeg har trent fotball tre ganger i uken, pluss kamp i helgen. De dagene jeg ikke har spilt fotball eller løpt intervaller har jeg jogget ganske raskt i 20-30 minutter. Jeg har også trent en del styrke (av hele kroppen).
Siden rundt februar har jeg merket mer og mer at lårene og leggene mine er sure. Jeg klarer ikke gå opp en trapp uten pause, og på fotballtreningene kjenner jeg det etter oppvarmingen. Nå, rundt seks måneder senere, sliter jeg fremdeles med dette. Jeg har begynt å korte ned på øktene med lavere intensitet, men særlig leggene er svært stive 24 timer i døgnet! Jeg er frustrert og lei. Jeg har så lyst til å prestere på fotballbanen, men jeg klarer det bare ikke. Noen sier at jeg kan trene, men med lavere intensitet og masse jogging, altså restitutisjonstrening (rundt totimersturer). Andre sier at jeg bør ta det helt med ro. Hva gjør jeg?Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har slitt med stiv rygg og muskelknuter i rygg og nakke siden jeg var liten. Jeg har også nylig hatt lavt jernnivå, men det har kommet seg på nedre normalnivå.

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Her er det flere ting som tyder på at du er kommet et godt stykke i retning av overbelastning og muligens overtrening. Kanskje er det ikke så rart - slik du beskriver det, ser det ut til at du trener hver av dagene du ikke spiller kamp. Når du må ha pauser ved trappegange, hjelper det neppe med forcert trening!

Overtrening defineres gjerne som kroppens reaksjon på en totalbelastning som er større enn den evnen kroppen har til å hente seg inn igjen mellom belastningsøktene.

Dersom du fører treningsdagbok kan du enklere se hvor det er rimelig å legge inn tilstrekkelig fritid som gir god balanse i treningsopplegget ditt.

Dette bør du ta opp med treneren din; dersom han har faglig bakgrunn for dosering av trening, variasjon av treningsformer, dosering av pauser og hvile (restitusjon) og kunnskap om kosthold tilpasset trening, vil han kunne gi deg nyttig veiledning.

Kan det være at ambisjoner du har om ”å prestere på fotballbanen” muligens har ført til at treningsmengden din blir for stor? Det er ikke slik at ”mer er bedre”; treningskvalitet er viktig, noe en trener vil vite å gi råd om. Undersøkelser har vist at mange utøvere kunne ha oppnådd resultatene sine med 1/3 av treningstiden de hadde investert!

Pauser, treningsfrie dager og nok søvn må du forsøke å dosere slik at kroppen som ”system” får tid til de prosessene som bygger opp etter en treningsøkt. Hvis ikke fungerer det hele som en langsom nedbrytningsprosess.

Dersom du ikke synes du har ”råd” til å slike pauser, bør du snakke med en fagperson som har førstehånds kunnskap om trening. Klubben din bør kunne hjelpe deg med dette.
Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI) har spisskompetanse og kan hjelpe deg om du bor i nærheten av Oslo, på Hønefoss eller Beitostølen.

Som et ”strakstiltak” kan du ta deg treningsfri i tre til fem dager. Gjør noe helt annet enn å trene, kos deg og la kroppen få mest mulig hvile. Det vil kunne bedre situasjonen for deg – om du altså er overtrent!

Lykke til!

Har du spørsmål om Radiologi?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Bjørn Løndalen RADIOLOG
Pris fra 259,-