Ortostatisk hypotensjon

Spørsmål

Jeg er en mann på 47 år med en BMI på 25. I høst har jeg begynt å trene mer enn før (rundt seks timer i uka med høy intensitet). Det har ført til at jeg blir svimmel når jeg reiser meg opp etter å ha sittet en stund. Jeg må stå med hodet lavt i rundt fem sekunder før jeg er klar til å reise meg helt opp og "gjøre det jeg skal". Dette er ikke et problem i seg selv, men er det et symptom på noe?

Mann, 47 år

Svar

Hei.

Det du beskriver er et uskyldig og ufarlig fenomen, som vanligvis skyldes at blodtrykket midlertidig faller når man reiser seg fort. Det kalles ortostatisk hypotensjon.

Ortostatisk hypotensjon er det medisinske uttrykket for svimling og ubehag som følge av nedsatt blodtilførsel til hjernen i forbindelse med stillingsforandringer. Ortostatisk betyr stillingsavhengig. Hypotensjon betyr lavt trykk, i dette tilfellet lavt blodtrykk. Pasienter med ortostatisk hypotensjon opplever svimling, svartning for øynene og av og til besvimelser når de reiser seg fort opp. Svimmelheten går over igjen dersom man setter/legger seg ned. Dette kan skyldes for lavt blodtrykk, men også eldre med høyt blodtrykk kan få ortostatisk hypotensjon dersom blodkarene til hjernen er for trange. Lavt blodtrykk kan skyldes medikamenter eller hjertesykdom, mens trange blodkar oftest er avhengig av alder, livsvaner og arvelige forhold. Lav blodprosent kan gi lignende symptomer på grunn av for liten oksygentilførsel til hjernen. Også friske mennesker kan oppleve lett svimling av og til når de reiser seg fort opp, men dette er oftest kortvarig.

Der er liten grunn til å tenke seg at dette skulle representere noen sykdom hos deg, men for ordens skyld synes jeg at du skal ta deg en sjekk hos fastlegen din, for å se om der er noen bakenforliggende årsak til dette symptomet hos deg.

Håper det var et avklarende svar. Ha det bra.