Oppkast

Spørsmål

Hei
Jeg har en bestemor på 86 år,som i de ca 2 siste mnd, har vært plaget med oppkast hver kveld/ettermiddag. Gjerne i forbindelse med kvelds. Hun kaster opp all maten og blir skikkelig dårlig/slapp, og naturligvis blir blodsukkeret lavt, og det er vanskelig å få i seg mat etterpå. Hun får også problemer med å gå og holde seg oppe/gå i den forbindelse.(uavhengig av blodsukkeret)
Hun er helt fortvilet og ber om å få hjelp, men det virker som ikke legen hennes tar henne på alvor.( sikkert p.g.a alder )
Barna tror det kan være psykisk/angst, mens hun er redd for kreft eller lignende. Jeg synes hun fortjener å bli tatt på alvor og få hjelp til å finne ut hva det kan være. Hun sitter mye i ro, hun hadde lungebetennelse for ca 2 mnd siden, og etter det har hun ikke helt kommet seg.
Hun har også begynt å "snøvle", det kommer plutselig, det kan sammenlignes med noen som har drukket for mye alkohol, slik høres det ut. Da får hun også problemer med å stå, og gå. Det kan se ut som om hun drar mot en side. Så forsvinner det igjen, gjerne hvis hun får hvilt seg. Hun merker det selv og synes det er grusomt å plutselig ikke klare å snakke skikkelig.
Jeg håper du har en ide til hva dette kan være.

Relevante sykdommer/medisiner: diabetes(insulin),hjerteflimmer,marevan

Kvinne, 86 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er nok ikke lett å tolke, med såpass forskjellige symptomer fra forskjellige organer. Uansett er jeg helt enig med dere i at hun fortjener en utredning. Finner man noe svært alvorlig som feks kreft, kan det nok tenkes at hun i en alder av 86 år er bedre tjent med at man ikke gjør noen store inngrep eller påfører henne medisiner med bivirkninger - men det kan jo også tenkes at det dreier seg om noe som lett kan korrigeres.

Jeg synes at hennes sukkersyke må være godt kontrollert - spesielt når hun bruker insulin. Kaster hun opp vil insulindosen og matinntaket ikke være tilpasset hverandre lengre, og dette kan gi lave verider for blodsukkeret og kan forsåvidt forårsake både taleproblemer, ustøhet og oppkast. Har dere målt blodsukkeret når dette står på som verst? Det vil være litt avgjørende for hvordan insulindosen skal tilpasses.

Jeg synes også det er grunn til å avklare om hun har et trangt parti i spiserøret eller magesekken, en slik kontrast-svelge-undersøkelse gjøres på røntgenavdelingen.

Videre kan det være aktuelt å gjøre en CT av hodet hennes, for å avklare om det er tegn til bloansamlinger som trykker på hjernen, spesielt fordi hun bruker blodfortynnende Marevan.

Som en start bør det tas en del blodprøver for å se om hun har alt hun skal ha i kroppen, dessuten blodsukkermålinger under anfall og evt justering av insulinmedisineringen. Dernest kontrastundersøkelse av spiserøret og CT av hodet.

Kanskje dette kan bringe dere et steg nærmere?

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn