Operasjon i utlandet - komplikasjoner

Spørsmål

Hei. Jeg har operert meg i Budapest for 1 uke siden, hos en av de beste plastikk kirurgene i Ungarn. Operasjonen som er utført er bukplastikk med fett suging.
Jeg hadde bestemt meg å oppholde meg i Ungarn 12 dager etter operasjonen. Operasjonen var vellykket i følge kirurgen, men drenene falt ut først natta etter operasjonen. Kirurgen mente at han kunne se om jeg kom til å hovne opp for eventuelt tapping av vevsvæske, men de første 3 dagene jeg oppholdt meg i klinikken, så bra ut. I dag etter at det har gått 1 uke etter operasjonen, var jeg på kontroll hos kirurgen. Jeg var ganske oppblåst på høyre side. Kirurgen prøvde å tappe ut vevsvæsken, men det kom nesten ingen ting. Han sa at det ikke lar seg å gjøre nå, men ca 2 til 3 uker etter operasjon? Jeg har fått blod fortynnende som jeg måtte bruke hver dag etter operasjonen. Jeg skal også ha en kontroll til om 4 dager, altså en dag før jeg reiser tilbake til Norge.

Nå er jeg ganske fortvilet. Er det kirurgen sa normalt? Hva må jeg eventuelt gjøre? Må jeg ta kontakt med en kirurg med en gang jeg kommer tilbake hjem til Norge for å unngå videre komplikasjoner?

Svar

Jeg forstår at du er fortvilet. Blod og væskeansamlinger etter slike store operasjoner er ganske vanlig og må håndteres av noen som har erfaring med det, og helst av kirurgen som har utført inngrepet. Jeg vil tro at du har fått et hematom, altså en blodansamling i den siden hvor du er hoven. Det er nå ikke så sikkert at det skyldes at drenene falt ut, det kan likevel komme det første døgnet uten at drenene suger det opp. Det er ikke lett å tappe hematomer en uke etter inngrepet. Da er blodet koagulert og ikke mulig å suge opp gjennom en sprøytespiss. Etter ca 2 uker begynner de røde blodlegemene å sprekke og tiltrekke seg væske (hemolysere), og da vil blodet igjen bli flytende og tilgjengelig for tapping. Du vil da merke at blodansamlingen ikke lenger er hard, men flytende, og du vil kunne lage en bølge på magen. Da er det lett å tappe, og dette vil trolig måtte gjøres noen ganger. Dette er det vanlige forløpet, men når du bruker blodfortynnende kan en slik blødning fortsette litt nå og da, og det er derfor viktig å sjekke blodprosenten din før du evt reiser.

Når du kommer tilbake til Norge, blir du nesten nødt til å kontakte en privatklinikk der du bor og høre om du kan få kirurgen der til å hjelpe deg. Alternativet er å bli sendt på nærmeste sykehus gjennom fastlegen eller legevakten. Hvis du ikke tapper ut blodet, kan det kapsle seg inn og lage litt besvær.