Ondartet cyste

Spørsmål

Hei. Jeg er en 18 å gamel jente som har fått påvist en syste i hånd/armen. Også fått at den kan være ondartet... Hva kan gjøres eller hva gjøres med det?

"små nervøs 18 åring"

Kvinne, 18 år

Svar

Hei!

Det høres ut som om det ikke er stilt noen endelig diagnose. Jeg antar at denne cysten er sett på røntgenbilder? En cyste er et væskefylt hulrom og i seg selv er ikke det nødvendigvis noe ondartet, men egentlig et ganske vanlig funn rundt om i kroppen. I ben kan det også være cyster og det kan være vanskelig å si om det er et tilfeldig funn eller en del av en ondartet sykdom ut fra vanlige røntgenbilder. Som regel må det også tas MR eller CT av en slik forandring, og noen ganger må man ta vevsprøve for å stille diagnosen sikkert.

Slik du beskriver er legene ikke sikre enda på hvorfor du har en slik cyste i armen og om den er ondartet. Hva som skal gjøres med en slik forandring kan jeg ikke svare på, da det kommer helt an på om den er ondartet eller ikke og i så tilfelle hva slags type kreft det dreier seg om.

Husk at du har krav på nøyaktig og tydelig informasjon! Spesielt når det gjelder mistanke om eller mulighet for kreft bør ikke legene dine si noe uten å være sikre og skal de informere deg må de gjøre det skikkelig slik at du forstår hva det dreier seg om. Gå tilbake til legen din og be om informasjon!