Øm testikkel: epididymitt?

Spørsmål

To ting.

1) Vært forkjølet en ukes tid. Mye bedre nå, men likevel tett. Utover dagen her for en ukes tiden begynte jeg få vondt i hodet når jeg går. Veldig merkelig. Det vil si at ved et lite dunk på pannen eksempelvis så gjør det vondt inne i hodet. Det er såpass sensitivt at jeg kjenner det når jeg setter hælen i marken når jeg går. Ikke veldig vondt, men ubehagelig så klart. Ellers har jeg ikke vondt i hodet utenom dette, og merker ingenting når jeg ligger/sitter stille. Det er også bedre på morgenen enn utover dagen. Noe jeg burde gjøre eller bare vente? Gjør at jeg ikke kan spille squash som jeg pleier.

2) Fra ung alder (12 år og oppover) har jeg alltid følt jeg har hatt "mer" sensitive testikler enn andre. Det vil si i negativt forstand. Et bitte lite hakk fra en hånd som går forbi kan gjøre vondt. Dog, har jeg spilt håndball hele livet også så har godt fint, men vært ubehagelig. Hadde også veldig trang forhud før, men dette ble for et par år siden fikset opp i, så alt fungerer fint der. I perioder har jeg følt at testiklene mine har vært veldig ømme, og nå er venstre testikkel ømmere enn noen gang. Det vil si at det er en svak irriterende dirring av smerte i den venstre, samt at det gjør nesten litt vondt bare når den slenger frem og tilbake i buksen. Dette har jeg hatt før også, og da har det forsvunnet av seg selv som jeg husker. Men nå er det litt verre en før. Er alltid flink med å sjekke testiklene i dusjen, og slik jeg ser det har jeg ingen klumper eller lignende, og vekten virker normal. Kan føles litt kaldt på pungen bare. Dog, siden jeg alltid har hatt så følsomme testikler er det å undersøke dem bare med hånden min verste skrekk. Liker det ikke, men kan enkelt kjenner over dem med fingrene, og det virker fint. Hva kan dette være? Noe jeg må gjøre asap, eller burde jeg vente å se om det går over før videre sjekk? Har kjæreste og fast sexpartner. Har noen mer følsomme testikler enn andre? Ellers fungerer alt fint.

Svar

Hei.

Til ditt første spørsmål så tenker jeg følgende:

Du er en frisk ung mann på 25 år, som nå har vært forkjølet i en ukes tid. Nå kjenner du smerter fra hodet, og et dunk på pannen gjør at det blir vondt inni hodet. Det høres helt klart ut som at de symptomene kommer fra bihulene dine, kanskje en bihulebetennelse. Det går over av seg selv, men det går fortere over om du bruker en slimhinneavsvellende nesespray om Otrivin e.l. Noen ganger benytter en penicillin om det ser ut til å ta lang tid før det går over, men det er ikke en absolutt nødvendig behandling, spesielt ikke etter så kort tid som kun en uke.

Så til dine testikler:
Du har altså i 13 år hatt mer sensitive testikler enn andre. Siden det har vart så lenge, kan en trygt slå fast at den ømheten ihvertfall ikke har med alvorlig sykdom å gjøre. Nå er den ene testikkelen ømmere enn før. Det er vondt bare du kommer borti den, og der er en dirrende smerte inni.
Jeg synes du skal gå til fastlegen din med dette for å sjekke om det f.eks. kan skyldes en epididymitt, hvilket er en infeksjon i bitestikkelen. Det skal behandles med antibiotika.
Du spør om du bør gjøre noe "asap". Jeg tenker at dette ikke er noe du skal gå med i ukesvis, men du trenger heller ikke å ile til legen i kveld, for å si det slik. Klarer du å få en legetime før påske, så gjør det. Si at det handler om en mulig epididymitt som du kanskje trenger antibiotika for, og vis til at du har fått råd av annen lege (=meg)

Lykke til.