Om klumper i sæden

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 25 år som i 3-4 uker har hatt gele lignende klumper i sæden. Jeg har lest på nettet at alle menn kan få dette fra tid til annen, men nå har jeg hatt det i
3-4 uker å syntes det virker litt lenge. Klumpene er ca 1cm lange og 1-3mm tykke, det kan være opp til 6 klumper på en utløsning noen større enn andre selfølgelig. Jeg leste også på nettet at klumper kunne forekomme pga sjelden utløsning eller sykdom. jeg er ikke syk, har heller ingen tidligere sykdom historie. Jeg har også prøvd og ha utløsning vær dag, har også prøvd med 2 utløsninger daglig flere ganger for å se om klumpene ble vekk, men det ble de ikke.Jeg var også i thailand for 2 år siden hvor jeg hadde sex med en prostituert hvor kondomen ble ødelagt, hvor lenge den var ødelagt vet jeg ikke. Jeg var hos lege med en gang jeg kom hjem å sjekket meg for alt av kjønnssykdommer hvor alt var negativt, men lege besøket mitt var ca 3 uker etter antatt smitte dato og nå etter litt lesing på nettet har jeg sett at en hiv test ikke er 100% sikker før 3 måneder etter antatt smitte dato så hiv angsten er på topp for å si det sånn. Mine spørsmål er da: er det normalt og ha så mye klumper i sæden over så lang tid ?
Kan dette være en kjønnssykdom f.eks hiv ?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Sæd vil alltid variere i mengde, utseende, lukt og konsistens, Hvorfor er ikke godt kjent og de fleste legger nok ikke så veldig godt merke til denne bredden i variasjon. Klumpene du beskriver er temmelig vanlig og er meg bekjent ikke forbundet med noen sykdommelig tilstand. Hvis du imidlertid også har andre symptomer fra urinveiene så er det jo grunn til å la seg undersøke. Mange henvender seg fordi de har oppdaget blod i sæden, men som engangstilfelle antar man at det handler om en liten blødning fra et mindre blodførende kar og det er neppe grunn til urologisk undersøkelse hvis det er et engangstilfelle, skjer det flere ganger er det grunn til å bli henvist til urolog.

Du spør om det som ser ut som klumper i sæden kan være et symptom på HIV idet du tenker at episoden i Thailand for to år siden kan ha medført at du faktisk er HIV positiv. Helt å utelukke en HIV-positivitet kan man ikke siden du antagelig ikke kontrollerte prøven som ble tatt tre uker etter det seksuelle møtet, men særlig sannsynlig er det ikke. De aller fleste som faktisk er blitt HIV-positive får en positiv HIV-prøve allerede 2-3 uker etter risiko, som på den annen side statistisk er større i Thailand enn i de fleste andre land. Klumpene i sæden har i alle tilfeller ikke noe med HIV å gjøre. Men siden det er en ørliten usikkerhet vedrørende dette med HIV så er det jo enkelt å få en time hos fastlegen og sjekke det hele opp, både det med klumpene og en ny HIV-test samt også prøver på øvrig seksuelt overførbar sykdom. HIV-testen vil overveiende sannsynlig være negativ såfremt du ikke har hatt noen risiko i den mellomliggende tid. Lykke til !