Nyoppdaget høyt stoffskifte

Spørsmål

Hyperaktiv skjoldbruskkjertel/ høyt stoffskifte
Jeg er en kvinne på 40 år som har drevet med toppidrett i lang tid. Trener fra 3-6 timer dagen. Sist treningssamling merket jeg at jeg var usedvanlig sliten og da jeg kom hjem kastet jeg opp en gang. Sterke smerter i hodet når jeg legger meg ned en stund. Hvilepuls på 88. Vanlig hvilepuls er på 43. Har gått ned 9 kg på 3 uker, fra 59 kg til 50 kg) selv om jeg spiser som normalt og trener svært lite nå. Har lett hjertebank innimellom og blir fryktelig sliten av ingenting. Må ligge på sofaen. Mister også nesten alt håret på kroppen og øyenbrynene og en del hår på hodet. Jeg bor i utlandet, derfor er det litt vanskelig med helsehjelp.
Har tatt blodprøver som viser:
Thyrotropin serum 0,015 (0,46-4,68)
Thyroxine Free serum 4,04 (0,78-2,19)
ESR blood 63 (20)
Legen sa jeg har hyperaktiv skjoldbruskkjertel og ga meg Methimazole og Propranolol. I tillegg smertestillende slik at jeg kan sove om natten, pga smerter når jeg legger meg ned. Har gått på medisiner en uke og merker ikke noe bedring. Er dette nok? Bør jeg ha ytterligere sjekk? Hva bør jeg få sjekket i såfall? Er medisinene ok? Nedgangen i vekten bekymrer meg veldig. Har aldri veid 50 kg før. (167cm). Kan du si noe om hva jeg bør foreta meg nå for at jeg skal bli frisk igjen? Kan jeg fremdeles trene?

Svar

Hei.

Dine blodprøver viser at du har fått sykdommen høyt stoffskifte / hypertyreose. Du får medisinen methimazole som demper skjoldbruskkjertelens produksjon av tyroxinhormonet, som du har for mye av, og som gir deg alle dine symptomer på høyt stoffskifte.
Vekttapet ditt skyldes mest sannsynlig høyt stoffskifte, og det er et relativt alvorlig tegn, så det er bra at du fikk stilt diagnosen og nå får behandling.
Propranolol demper hjertets rytme, siden høyt stoffskifte får hvilepulsen til å stige, og det kan også utløse hjerteflimmer.

Du har kun brukt medisiner i en uke og merker ikke noen bedring, og du spør om de medisinene du får er nok, og du bør ha ytterligere sjekk m.v. Og du spør om hva du skal foreta deg for å bli frisk igjen.
Behandlingen av høyt stoffskifte er individuell, og må behandlingsvalgene inkl doser osv må tilpasses den enkeltes sykdom og respons på medisinene, og fremfor alt så må du ha tett oppfølging, fortrinnsvis av en endokrinolog (hormonspesialist) nå fremover. Dette er veldig viktig.
Så svaret på hva du bør foreta deg for å bli frisk igjen, finnes det egentlig kun ett-1-svar på: Du må sørge for at du får nødvendig, tett og jevnlig oppfølging av endokrinolog nå fremover, inntil sykdommen roer seg og du begynner å bli bedre. Siden du sier at det er noe vanskelig med legehjelp i det landet du bor i, så er dette det du nå skal fokusere på. Der finnes vel endokrinologer i ethvert land i verden, med unntak av svært fattige u-land, så det bør gå an å oppdrive. Viser dette seg vanskelig, ville jeg nok prioriterert helsen og reist hjem til norsk helsevesen nå, siden du virkelig trenger optimal helsehjelp nå fremover for å bli frisk. Du er på treningsopphold i utlandet og driver trening på toppnivå. Dette kan du allikevel og uansett på ingen måte holde på med nå, så da faller kanskje grunnen bort til å oppholde seg der du er?

Og der ga jeg deg også svaret på treningsspørsmålet ditt: Du kan absolutt ikke trene intenst på toppnivå, med en uregulert og nyoppdaget / symptomgivende hypertyreose. Du er syk nå, men vil bli frisk med adekvat behandling, så nå er det helse og behandling som er i fokus, og ikke trening. Du bør avgjort ikke drive med noe mer en rolig mosjon, f.eks. spaserturer, i din situasjon nå, og fremfor alt må du lytte til kroppen.

Følg rådene. God bedring!