Ny medisin for sjenerte?

Spørsmål

Hei.

I illustrert Vitenskap var det en artikkel hvor det sto:

Nye piller gjør sjenerte til festløver
Sjenerthet kan nå snart bli kurert med medisiner. Legemiddelfirmaet Lundbeck har utviklet en pille med evnen til å fjerne angsten som kan gjøre sosiale begivenheter som brylluper, firmafester eller middagsselskaper til et mareritt for sykelig sjenerte mennesker. Den nye pillen, som kommer på markedet om et års tid, bygger på samme prinsipp som de såkalte lykkepillene. Det vil si at pillen virker ved å påvirke hjernens innhold av signalstoffet serotonin, som har betydning blant annet for humøret. Pillen er ment for mennesker som er så sjenerte at de blir sosialt lammet av det.

nr.4/2002, side 18

Det jeg lurer på er hvordan det er gått med disse pillene. Er de ute til kjøp eller hva?

Hvis ikke finnes det lignende piller?

Mvh
Sjenert

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg har ikke fått lest den artikkelen du henviser til i Illustrert Vitenskap, men medisinen det er snakk om er nok Cipralex. Cipralex kan du nå få etter resept fra lege.

Cipralex er først og fremst en medisin mot depresjon (”lykkepille”). Det finnes en rekke medisiner som hører til virker på samme måte som Cipralex, for eksempel Cipramil, Zoloft og Seroxat.

Som det kommer frem i det du skriver, kan Cipralex og en del andre medisiner ha gunstig effekt på det som kan kalles sykelig sjenanse eller sosial fobi. Med andre ord så er det ikke noen medisin som er beregnet for de som er ”litt sjenerte”. I det du skriver, kan det virke som om medisinen kan tas før sosiale anledninger der sykelig sjenanse vil være særlig fremtredende, slik som ved fester og liknende. Dette er nok ikke riktig. Medisinen må tas daglig, og det vil ta minst en uke før man merker noen effekt.

Jeg vet ikke hvor plaget du er med sjenerthet. Vil du si at du er ”sykelig sjenert”? I så fall synes jeg at du skal snakke med fastlegen din om dette. Medisiner er ikke alltid løsningen på alt og det å snakke om problemene kan ofte hjelpe mye. Kanskje kan samtaleterapi være en like god løsning? Eventuelt så kan medisiner som Cipralex være et godt alternativ.

Som sagt så finnes det flere medisiner som ligner på Cipralex og som har tilsvarende effekt på sykelig sjenanse. Dersom du er sterkt plaget med nervøsitet i enkelte situasjoner og føler behov for noe som hjelpe deg med dette, så er det også en mulighet å prøve en type hjertemedisin som kalles beta-blokkere (du må ha resept fra lege). Disse medisinene demper symptomer på nervøsitet slik som skjelving.

Jeg håper at du har fått svar på det du lurte på. Og som sagt, dersom du føler at dette med sjenanse hemmer deg sterkt, synes jeg at du skal kontakte legen din. Les forøvrig artikkelen om sosial fobi.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn