Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ny filler

Spørsmål

Hei, jeg har i lang tid hatt lyst til å fikse litt på ansiktet, da jeg har tapt en del fylde de siste årene, etter barnefødsler, amming og div. Gikk til en klinikk som mente det ikke var behov for å korrigere så mye, men vi ble enige om å fylle på litt under øyne (tear through) samt løfte munnvikene litt. Jeg glemte helt å spørre hva han ville bruke, før det hele var i gang. Jeg tok det som en selvfølge at han brukte Restylane, Juvederm eller noe annet jeg har hørt om (for jeg har lest en del i forkant). Så fikk jeg vite at han brukte noe som heter Ellanse L. Han brukte totalt 2 ml. Kan du si noe om denne filleren? Er den godkjent? Er den trygg? Kan den være kreftfremkallende? Den har fungert utmerket under øynene. Veldig bra resultat! Rundt munnen har jeg fortsatt et par klumper: øvre høyre hakeparti (inn mot kjeven), samt venstre munnvik. Kulen ved høyre munnvik kjennes som en klump på innsiden av kinnet. Den har nok gått noe tilbake, og jeg har fått informasjon om at hevelse og kuler vil forsvinne etter hvert. Er det noen risiko forbundet med at en slik kul ligger på innsiden av kinnet? Jeg tenker på om små partikler av filleren passerer gjennom huden og inn i munnhulen.
Jeg vurderer også litt Botox for å fjerne sinnarynken. Har forsøkt dette tidligere, men effekten varte veldig kort, bare et par-tre mnd. Den nye klinikken jeg nå har vært i kontakt med hevder at de har renere og ferskere Botox enn andre tilbydere (som ofte blander ut), hvilket gjør at den vil vare mye lenger. Kan dette være riktig? Prøver de å lure meg til å kjøpe Botoxbehandling, har de noe annet blandet i Botoxen som gjør at den varer lenger (som de ikke opplyser om) eller kan det rett og slett være tilfellet at det er som de sier? Jeg har lest en omtale av en som tok Botox ved denne klinikken og som faktisk mente at den varte lenger. Tusen takk for svar!

Svar

Hei, og takk for svar.

I motsetning til Botox, er ikke fillere regulert som legemidler i Norge og dermed underlagt legemiddelverket når det gjelder godkjenningrutiner og forskrivning.

Det finnes en rekke fillere på markedet, og det kommer stadig nye. I Europa brukes hyaluronsyrebaserte fillere mest. Disse stoffene har kort varighet. Dette er som du nevner merker som Juviderm og Restylane og en rekke andre. Hyaluronsyre er en viktig bestanddel av lærhuden, og disse fillerne er laget for å etterligne dette molekylet. Det har også vært permanente fillere på markedet, men det har vært en del problemer med disse, og derfor brukes de ikke lenger i Skandinavia. Likevel er det stoffer som silikon fortsatt brukt som fillere i Asia og Sør-Amerika. Hyaluronsyre er likevel markesledende som fillere i verden, og dette har vært brukt så lenge og mye at man vet at det er trygt produkt, men selvfølgelig med sine potensielle problemer.

En tredje gruppe fillere er semipermanente fillere. Det er fillere som varer inntil 4 år. I Norge har vi hatt Sculptura og Radiesse som har fungert fint på visse lokalisasjoner. Ellanse tilhører denne gruppen, men er et ganske produkt, så det er få som har erfaring med det. Produktet består av Poly-Caprolactone (PCL) kuler. Disse er i en gele form og fungerer som volum fyllende stoff, men etter tre mnd er dette stoffet nedbrutt. Den volumøkende effekten som vedvarer skyldes da nyproduksjon av eget bindevev ved at disse kulene har stimulert bindevevscellene til å produsere nytt kollagen.

Det er fordeler og ulemper med alle fillere og kanskje et av hovedproblemene ved Ellasse er at det ikke finnes motgift, du kan altså ikke sette et enzym som gjør at stoffet forsvinner slik du kan gjøre med hyaluronsyre baserte fillere som Juviderm og Restylane. Hovedfordelen skal være at produktet gir en langvarig effekt. Siden dette er et ganske nytt produkt, er det få som har tatt det i bruk i Skandinavia, og det gjenstår fortsatt FDA godkjenning i USA før det evt vil bli brukt i stor utstrekning.

Du trenger nok ikke være redd for at det du er fått er kreftfremkallende.

Når det gjelder forskjellige utgaver av Botox, vil effekten av behandlingen være avhengig av dosen mer en hvilket merke som har vært brukt, og de vanliste merkene i Norge, Azzalure og Vistabel varer begge 3 mnd.

Håper svaret kan være til hjelp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-