Nummenhet i armen

Spørsmål

For cirka 14 dager siden begynte jeg å få litt stikking i brystet på venstre side og litt nummenhet øverst i venstre arm.Det kommer og går.Om natta så er det ubehagelig¨å ligge på den siden.

Relevante sykdommer/medisiner: Har hatt litt angst.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Stikking og smerter i brystet fører ofte til redsel for at det kan være noe galt med hjertet, spesielt gjelder dette hvis man føler smerter på venstre side der hvor hjertet ligger. Imidlertid så kan man i ditt tilfelle så og si 100 % utelukke at plagene kommer fra hjertet. Dette på grunn av din lave alder samt at smerter fra hjertet er kraftige og pressende og de føles over et ganske stort område midt i brystet. Stikkende smerter på venstre side er så og si alltid forårsaket av muskulære plager fra musklene som ligger mellom ribbeina.
I tillegg kan kraftige angstepisoder, såkalt panikkangst, gi slike symptomer da gjerne sammen med hjertebank og svetting.
Det finnes også en spesiell tilstand som kalles Tietze syndromet, her har man smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet. Årsaken til dette syndromet er ukjent men det er en ufarlig tilstand som går over av seg selv.

Når det gjelder nummenheten din i venstre armen så er dette noe som kalles parestesier. Dette er unormale følelser fra forskjellige kroppsområder (for eksempel prikking, nummenhet, varmefølelse) og skyldes som oftest at en eller flere nerver ligger litt i klem. Hvis man sovner med hodet på armen opplever man ofte at armen "sover", dette er et eksempel på en slik parestesi som kommer fordi en av nervene er blitt presset sammen. Slike symptomer er svært vanlige, nervene våre går ofte gjennom muskler, sener, og bindevev og når man får en bestemt stilling på en kroppsdel så kan disse nervene blitt litt klemt av de strukturene som de går gjennom. Dette kan også skje hvis man blir stram og stiv i muskulaturen i det aktuelle området noe som kan skje ved overanstrengelser eller stress. I slike tilfeller kan man ha effekt av fysioterapi hvis plagene blir store.

Jeg tror nok altså ikke at dine plager er tegn på alvorlig sykdom. Skulle de bli betydelig forverret ville jeg allikevel gått til fastlegen for å få en skikkelig undersøkelse.

Håper dette var til hjelp!