Nummehet og belastningssmerter i fotsålen - 69645

Spørsmål

Eg har blitt nummen under høgre hæl (i venstre side). Og no har det begynt å bre seg opp under forfoten også (venstre side). Det har kome litt og litt over lenger tid. Har aldri før hatt den slags. Er ikkje overvektig. Men går kanskje litt skeivt, slik at eg går litt over på venstre side av hælen. Hadde for 1 månad sidan "hekseskudd" i høgre side av korsrygg - hofte (det varte 3 dager), - men nummenheten har vore der før då. Eg er 62 år gamal. Mangler ikkje B12. Trur ikkje eg har diabetes (ikkje tørst). Sidan april i år har kostholdet mitt vore frukt, grønt, nøtter, frø, bønner og litt kvit kjøtt. Eg tek ikkje medisin, men kosttilskot.

Svar

Hei.
Slik du beskriver plagene dine og måten det hele ser ut til å utvikle seg på, gjør det i første omgang nærliggende å tenke seg en såkalt "plantarfasciitt"; det vil si en betennelsesliknende reaksjon på feil-/overbelastning i benhinne og senevev på innside/ underside av hæl og fotsåle. Slike plager brer seg noen ganger noe fremover under fotsålen.

Oftest er det særlig vondt å trå ned på foten om morgenen; startsmerter etter å ha sitte noen tid, eks.vis etter å ha kjørt bil en stund, kan også være smertefullt.

Flere forhold kan forårsake slike plager; feilstilling i foten er én mulighet. Ugunstig fotavvikling er et annet forhold som over tid kan bidra til problemer i fot.
Det er også vanlig å se kneplager i sammenheng med funksjonsavvik i ankel og fot; dette fordi ledd og muskulatur er "kjedet sammen" rent funksjonelt.

En såkalt klinisk undersøkelse vil også omfatte rygg/ korsrygg og hofter for å utlukke årsakforhold der!

Fysioterapeut/ speialist i manuell terapi eller kiropraktor vil kunne gjøre en ganganalyse som viser samspillet mellom de forskjellige bevegelseselementene i føtter, knær, hofter og rygg. Kanskje er det hensiktsmessig med justeringer i såler/ sko du bruker.Rent terapeutisk lar plantarfasciitt seg effektivt behandle med såkalt "trykkbølgebehandling". Mange fysioterapeuter tilbyr denne behandlingsformen; en god del kiropraktorer gir også slik behandling.

Vil du vite mer om behandlingsformen, kan du bruke "trykkbølgebehandling" som søkord på Google.

Det bør være god hjelp å få for problemet ditt!
Lykke til.