Nesten aldri mens

Spørsmål

Kjære Lommelege...

Du aner ikke for en kjedelig situasjon jeg er i! Jeg har kun hatt to normale mensperioder i hele mitt liv! Disse to har kommet med flere års mellomrom. Sist mens hadde jeg i desember i fjor, altså over 8 mnd. siden. Jeg synes det er kjempeleit og misunner alle de som er regelmessige. Har du forslag til hva årsaken kan være og i så fall hva jeg burde gjøre med det?

Vær så snill å svare! Dette har plaget meg siden jeg var 13. Jeg synes ikke legen min tar meg noe alvorlig. Hun bare sier at "det er så vanlig, så".

Hjertlig hilsen meg...

Kvinne, 18 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg!

Sjelden eller aldri mens kan ha mange årsaker. Hormonsystemet vårt er en intrikat konstruksjon, der mange forskjellige hormoner virker på hverandre på finurlig vis. En endring i ett av flere hormoner kan altså være en årsak. Skjoldkjertelhormoner, hypofysehormoner og kortisol for eksempel. Men kanskje er det allerede tatt en blodprøve av deg for å sjekke ulike hormoner?

Slanking eller svært intens trening er en annen årsak til sjelden eller aldri mens. Gjelder det hos deg?

Noen medisiner kan påvirke menstruasjonssyklusen. Tar du noen medisiner eller har du bestemte sykdommer?

Normal menstruasjon forutsetter naturligvis at eggstokker og livmor er velskapt, og at skjeden er åpen, slik at menstruasjonsblodet kommer ut. Du har hatt noen menstruasjoner, og det må bety at skjeden er åpen. Misdannelse på de indre kjønnsorganene er en sjelden årsak til manglende menstruasjon, og ikke det første jeg ville tenke på.

Graviditet er den vanligste årsaken til manglende mens, men det forutsetter jeg at du har kontroll på.

Som du ser, her er det flere mulige årsaker. Av og til kan psyken også spille oss et puss, og mensen kan komme for seint, men ikke i et mønster som deg, nemlig nesten aldri.

Fastlegesystemet inneholder en mulighet til å få en second opinion fra en annen allmennlege tilknyttet fastlegeordningen. Kanskje er det aktuelt for deg?

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn