Nerveblokk i ryggen

Spørsmål

Ble opperert for isjias 1978 og 2002.Den siste opperasjonen var meget vanskelig da nerven var kommet i klemm mellom skadet vev fra første opperasjon og lekasje fra skive,slik at den var flatklemmt.Har fortsatt plager i foten,med smerter i hofte,legg og lammelse/nummenhet under gange. Legen sier han vil blokke hele nerven i foten,hvis plagene blir for ille.Han sier det er til god hjelp for mange.Jeg er skeptisk til å gjøre det.Har norske leger erfaring med slik behandling?Kan Dere anbefale det?

Medisiner: Kolistrolsenkende Mevalotin

Mann, 62 år

Svar

Hei!

Å blokkere nerven fullstendig kjenner jeg ikke til som noe behandlingstilbud i Norge, men det kan tenkes at det eksisterer likevel. Hvis noen av leserne våre kjenner til denne behandlingen kan de gi en tilbakemelding til Lommelegen.

Det er jo ikke ønskelig å kutte nervene som styrer bevegelsene av beina kirurgisk(da blir du jo lam!), så det må være smertefibrene som i såfall er aktuelt å blokkere, og da sannsynligvis med medikamenter. Etter å ha fått mer informasjon fra deg forstår jeg at det du sikter til er injeksjoner med lokalbedøvelse i korsryggområdet. Som behandling av isjias praktiseres ikke dette i noen særlig grad i Norge. På smerteklinikker kan det nok være et alternativ som en forbigående smertelindring.

Ved isjias/prolaps er det mer vanlig i Norge å fjerne vevet som klemmer på nerven.