Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedsatt immunforsvar ?

Spørsmål

2-5 bakterieinfeksjoner i året siste 5-6 årene, særlig i luftveiene (bronkitt). Opererte bort mandlene for ett år siden, og har ikke hatt halsbetennelse etter det, men likevel 3 bronkitter. Flyttet fra Nordvestlandet til Bærum for 6 år siden, og har bodd i Oslo siste 4 årene. Var en "ørebetennelse-unge", og stakk opp ørene da jeg var 4 år, men var sjelden syk i oppveksten. Har jobbet som lærer i 7 år. Trener regelmessig (over gjennomsn.), og er i god fysisk form. Stiv rygg/nakke/kjeve, av og til smerter når jeg puster (fyller lungene helt). Det er tydelig at immunforsvaret mitt er svekket, men hva kan jeg gjøre for å bygge det opp igjen? Bør jeg flytte/skifte jobb? Føler situasjonen nå er uholdbar, og kjenner det som en stor påkjenning å være så mye borte fra jobb. Siste 6-7 årene plaget av spiseforstyrrelser, overtrening. Gått til psykolog for dette (over halvannet år, avsluttet for 2 år siden). Anser min psykiske helse som mye bedre nå. Jeg er glad i livet, og føler meg psykisk sterk. Men mine stadige luftveisinfeksjoner sliter likevel. Hva kan være årsaken?

Relevante sykdommer/medisiner: Plaget med luftveisinfeksjoner, særlig bronkitt. Hyppige antibiotikakurer. Bruker for tiden pulmicort (innhalator) for forebygging.

Kvinne, 31 år

Svar

Hei !

Du skriver at det er tydelig at ditt immunforsvar er svekket.
Det er ikke sikkert. Det er fullstendig mulig at du bare "tilfeldigvis" har hatt litt mere luftveisinfeksjoner enn vanlig de siste årene.
Men om det er svekket eller ikke svekket, så er det uansett smart å gjøre det man kan for å styrke immunforsvaret, og det er jo dette du spør om, hva man kan gjøre for å styrke immunforsvaret.

Immunforsvaret påvirkes i både positiv og negativ retning av både psykiske og fysiske faktorer, og man ta med begge disse forholdene om man ønsker å gjøre noe med det.
Jeg legger umiddelbart merke til at du spør meg om jeg synes du skal flytte og eller skifte jobb.
Det har jeg selvfølgelig ingen forutsetninger for å mene noe som helst om, for tenk om jeg f.eks. svarte at ja det synes jeg, eller nei det synes jeg ikke, så hadde vel det gitt deg en elller annen reaksjon, enten lettelse eller provokasjon, kjenn litt etter på dette.
Men det at du faktisk spør så konkret om dette, gjør at jeg får tanker om at du er opptatt av dette, og det igjen kan tyde på at du muligens ikke trives med hvor du er og hva du holder på med ? For tenker man slikt hvis man er såre fornøyd med bosted og yrke ?
Går man og mistrives med to så vesentlige ting som bosted og yrke, så opptar dette store deler av ens tilværelse, og da kan dette være en så stor påkjenning at det går ut over immunsystemet, helt klart. Det er et eget fag innen medisin dette, psykoimmunologi, hvordan ens psyke påvirker immunforsvaret. Og alle kjenner til at dette virker, i form av at man lettere blir forkjølet når man er stresset osv, eller at man får munnsår før en eksamen eller noe slikt.
Jeg tenker at dersom vi gjør et tankeeksperiment, og jeg sier at jeg synes du virkelig skal flytte og skifte jobb. Blir du provosert, skuffet eller noe slikt over det, så er det sannsynligvis ikke rett for deg å flytte.
Blir du litt yr og lettet, inspirert og entusiastisk, hvis jeg sier at du skal flytte, så er det sannsynligvis et rett valg.
Du kan kjenne litt på disse tingene.

På det fysiske planet, er det viktig å ha et balansert og rikt kosthold, med hovedvekt på naturlig mat som grønnsaker, frukt, nøtter, egg, fisk, kjøtt, fremfor ferdigmat og lettvintløsninger som våre supermarkeder dessverre florerer av. Dette er det definitivt viktigste.
Og du bør ta tilskudd av høy dose C-vitamin hver dag, der er ingen maksdoser. Kjøp C-vitamin i pulverform på apoteket, da kan du få i deg mye høyere doser enn du klarer med tabletter.
Bruk f.eks. en teskje (=5000mg) 1-3 ganger daglig, hver dag.
Ta tran. (viktigst av alt)
Bruk en multivitamintablett som f.eks. Vitamineral.
Bruk Omega-3 tilskudd, f.eks. Triomar 1000mg , 2-4 tabl morgen og kveld.
Ta E-vitamin, f.eks. 350 mg daglig.
Bruk Zink-tilskudd, gjerne i form av sugetabletter som f.eks. Zinkoral. Dette kan man også ta hvis man kjenner at en infeksjon er på vei. Det samme gjelder C-vitaminer, hvis man kjenner en forkjølelse komme, så kjør innpå en teskje c-vitaminpulver mange ganger daglig. Det har ingen andre bivirknigner enn at man kan få litt løs mage, og da er dette vanligvis et tegn på at man har nådd sin maksdose.
Videre er det visse holdepunkter for at naturmedisinske produkter kan ha en immunstyrkende virkning mot forkjølelsesliknende plager, da er spesielt følgende i fokus:
Solhatt, kan brukes daglig forebyggende
Hyllebærkapsler (sambucus og en rekke andre produkter)
Avant-Garden (en cocktail av naturlige antioxidanter fra forskjellige grønnsaker)
Ingen ting av dette er sikkert vitenskapelig dokumentert at det virker med sikkerhet forebyggende, men det er ihvertfall uskadelig og forøvrig generelt bra for kroppen.

Jeg legger merke til at du nevner bronkitt som eksempel på "bakterieinfeksjoner". Det er vitenskapelig dokumentert at de aller fleste bronkitter ikke skyldes bakterier, men virus, og at antibiotika har ingen som helst virkning.

Forøvrig så er det mest effektive forebyggende middel mot forkjølelse og bronkitt m.v., å vaske hendene ofte. Dette er det aller viktigste.
Plukk deg ikke i ansiktet, i øynene eller i / ved nesen eller i tennene, med fingrene, mens du er ute blant folk, da du stort sett alltid har virus på hendene og da "sår" disse ut i de øvre luftveier via fingrene.
Dette er måten slike infeksjoner vanligvis smitter på, og i langt mindre grad ved å bli nyst på eller hostet på.
Og røyker du, så er det selvfølgelig nr. 1 i forhold til immunforsvaret, å slutte med dette.

Overtrening kan også gi nedsatt immunforsvar, det er helt sikkert, så du kan vurdere om du kanskje burde trappe litt ned ??

Nok søvn hver natt er også svært viktig for immunforsvaret.

Håper noe av dette kan være til nytte for deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-