Nattesvette

Spørsmål

Hei
Jeg er en ung mann som i den siste mnd har vært plaget med nattesvette. Puta er våt av svette, og av og til lakenet. jeg våkner ikke pga dette, og har ellers ingen andre plager.svetter ikke unormalt mye om dagen, og er ellers i god form. lurer på hva denne nattesvetten kan komme av? har det ikke spesielt varmt på soverommet heller.

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Svette en av kroppens måter å regulere temperaturen på, og som vi nok alle har erfart så er svette en vanlig reaksjon på fysisk aktivitet, varme eller sykdom. Svette er altså kroppens avkjølingsmekanisme som forhindrer at vi blir overopphetet. Selv om vi svetter så lite at huden ikke blir våt, fordamper det omtrent en liter i døgnet fra hele kroppsoverflaten. Ved anstrengelse, varme eller sykdom kan mengden svette komme opp i flere liter i løpet av et døgn.

Flere sykdommer kan gi økt svette. En ikke uvanlig tilstand er høyt stoffskifte (hypertyreose), som du kan lese mer om ved å følge linken øverst på siden. Ellers er det vanlig at infeksjonssykdommer fører til økt svette, men dette er ofte kombinert med feber og eventuelt andre symptomer. Stress og angst kan også gi svette.
Malaria er en sykdom som gir økt svette. Denne sykdommen er veldig vanlig på verdensbasis, men ikke her i Norge. Dersom du har vært på reise i områder av verden der det er malaria, kan det være aktuelt å ta prøver på dette.
Nattesvette kan en sjelden gang være et symptom på enkelte kreftsykdommer, særlig blodkreft (leukemi) eller lymfekreft (lymfom). Imidlertid er det ganske sjelden at disse tilstandene debuterer med svette, og da du ellers er i god form er ikke dette det første man tenker på.
Andre tilstander som kan gi økt svette er forstyrrelser i adrenalin- og kortisonproduksjonen i kroppen, diabetes, og enkelte medisiner.

Nattesvette kan altså være et symptom ved alt fra ufarlige sykdommer som lett kan behandles, til alvorlige sykdommer en sjelden gang. Jeg vil anbefale deg å bestille en time hos fastlegen din for å få utredet dette. Det er ingen vits å gå rundt og bekymre seg når årsaken til nattesvetten din sannsynligvis kan avklares ved en legeundersøkelse og noen blodprøver.

Håper dette har vært til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn