Når stoffskiftet er høyt

Spørsmål

Etter å ha vært syk siden august 2001 (født en datter juli 2001), fikk jeg nylig diagnose av legen min at jeg har høyt stoffskifte. Vi avventer om verdien går ned eller vedvarer om jeg skal begynne med tabletter.
Det jeg lurer på er: alle plasser jeg har lest om denne sykdommen, står det at man vil gå ned i vekt raskt pga kroppen jobber på høygir. Jeg har "bare" gått ned 12 kg siden fødselen, og sliter veldig med å bli kvitt min overvekt (81 kg og 161 cm høy). Er det like vanlig å slite med vekten??

Pga at jeg er mye dårlig, slapp, svimmel, sliten og kroppen verker over alt, så tar jeg det ofte med ro. Ofte skjelver jeg (slik sult-skjelving) og får da sukker-sug. Jeg har ikke diabetes (legen sjekket dette), men jeg oppføre meg ofte slik min lillesøster (som har diabetes) gjør når hun har føling.....spise til en nesten sprekker, og helst sjokolade og slikt.

Hilsen frustrert

Sykdommer: høyt stoffskifte

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære frustrert!

Det er ikke godt å ha for høyt stoffskifte (hypertyreose), jeg skjønner godt at du er frustrert. For noen kan det høres ut som at når stoffskiftet er for høyt har man nærmest for mye energi og alt går i turbofart. Slik er det ikke. Fram for alt blir man slapp og sliten. Noen går mye ned i vekt - andre ikke. Noen plages av svette, hjertebank og skjelvinger.

Symptomene henger til dels sammen med hvor mye for høyt stoffskiftet er. Hypertyreose som oppstår rett etter fødsel (fra uker til noen måneder) er ofte så lett at den ikke trenger behandling. Jeg vet ikke om dette gjelder dine stoffskifteverdier. Hvis stoffskiftet er vedvarende for høyt og/eller plagsomt, vil du få behandling. Dersom du ammer, må behandlingen tilpasses dette.

Noen får først for høyt stoffskifte, og deretter for lavt. Det må derfor tas stoffskifteprøver (blodprøver) med jevne mellomrom en stund framover.

Håper du fikk svar på det du lurte på. Lykke til!