Når er det grunn til å søke lege ved turistdiaré?

Spørsmål

Jeg har nå hatt diaré i 7 dager. Kom hjem fra Bangkok for 9 dager siden. Bør jeg oppsøke lege?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

En turistdiaré gir seg vanligvis etter tre til fem dager, og når det har gått en uke vil man overveie antibiotikabehandling. Det som avgjør om man starter antibiotika eller ikke er først og fremst allmenntilstanden: Er du oppegående eller for det meste sengeliggende? Har du allmennsymptomer, som feber og/eller kvalme? Har du blodig avføring? Gjør det vondt å klemme på magen? Hvor mange ganger per dag må du tømme deg? Er det bare to løse avføringer per dag regner vi det ikke som diaré. Får du i deg nok væske? Det ser du lettest på urinproduksjonen.

Før det eventuelt startes en antibiotikakur bør det tas en avføringsprøve til dyrkning med hensyn på patogene tarmbakterier. Ved langvarig, illeluktende diaré og mye "luft"-avgang tenker vi å en encellet parasitt som heter Giardia, og da bør man teste for Giardia ved PCR-undersøkelse. Ved bakteriell diaré bruker man ciprofloxacin elle azithromycin. Ved Giardia bruker man metronidazol.

Det er viktig å passe på hygienen i forbindelse med toalettbesøk. Det greieste er å ha et spann med fortynnet Klorin stående på doen, og vaske setet, servanten og kranene hver gang man bruker doen. Om mulig bør den som har diaré bruke et eget toalett. Håndhygienen blir likevel viktig, særlig hvis man skal lage mat til andre i familien.

Om du har et arbeid som innebærer at du håndterer mat, eller du arbeider med små barn, må du sykmeldes så lenge du har diaré.