Nakkestivhet

Spørsmål

Hodepine, stivhet/anstrengelsessmerter i nakke/skulder, kvalme, synsforstyrrelse. Fikk dette etter en frontkollisjon med buss. Kollisjonen var fra foran, og hodet/haken ble kastet opp på rattet på bilen. Var på røntgen etter kollisjonen, men ingen skade kunne påvises av bildene.
Er nå hjemmeværende med vår ett år gamle sønn.
Kan jeg ha fått en senskade som det er en eller annen behandlingsform for?

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

En frontkollisjon med buss høres ut som en kraftig smell, og det er da selvsagt naturlig å utrde deg med CT av hodet eller røntgen/CT av nakken - jeg regner med at det var en slik undersøkelse du var til.

Hvis man ikke fant noe på disse undersøkelsene er det bra - da kan man med god sikkerhet utelukke brudd og blødning, som er de viktigste akutte tilstandene.

Imidlertid er det ikke alt som vises på røntgen - og mange plages av symptomer i etterkant av en slik smell, mange får nakkesmerter som kan vare i lengre tid - sannsynligvis betinget i stiv og anspent muskulatur, men kan også skyldes strekk og belastning på sener og bånd i nakken, ofte kalt whiplash. Denne tilstanden vises ikke på røntgen og det er vanskelig å forutse hvem som får og hvem som ikke får slike plager.

At du er hjemmeværende er forsåvidt bra, fordi du da kan styre hverdagen litt etter hvor my e plager du har. Fokuser på at du skal bli bra igjen av dette og hold deg i vanlig aktivitet, ikke press deg over smertegrenser.

Hvis du synes nakkemuskulaturen er stiv og anspent kan du få behandling hos fysioterapeut.

Det er forøvrig ingen annen behandling som kan forhindre eventuelle senskader - men ikke bekymre deg for om ting som k a n skje, men prøv å holde deg aktiv og positivt innstilt til at disse plagene går over av seg selv, hvilket de mest sannsynlig vil gjøre med tiden.