Nakkeprolaps

Spørsmål

1. Når smertene har vært på det verste har jeg hatt høy puls, opptil 150 i min., og det har ofte kjentes ut som om hjertet har jobbet svært hardt. Skyldes det bare stress og nervøsitet, eller kan man rett og slett få så høy puls av det å ha smerter? Kan betennelse gi høyere puls?
2. Hadde det verst i mars, april og delvis i mai, nesten symptomfri i juni. I overgangen til juli tilbakefall med muskelkramper og etterhvert sterke smerter i nakke og arm + masse paresteser, ikke nervesmerter ansikt og ikke stråling ut til bestemte fingre. Fikk for første gang medisin mot smerter og betennelse. De første dagene hadde jeg likevel igjen så vondt at jeg gikk våken natt som dag, men det gikk fort over denne gangen, tok bare 14 dager til jeg nå er nesten symptomfri igjen. Har bare litt vondt i venstre arm + prikking i fingrene. Mitt spørsmål er: Hva kan være årsaken til at jeg fikk tilbakefall? (Kan nevne at jeg et par dager før tilbakefallet hadde det som jeg antar er "hekseskudd". Under bæring fikk jeg dolkestøt som gikk fra høyre isjiasområde og slo ned i smerteområdet i overgangen mellom nakken/venstre skulder. Jeg ramlet i gulvet, men kunne etterhvert både krabbe og gå krokrygget, men nye støt hvis jeg prøvde å gå oppreist. Neste dag var jeg bra.)

Relevante sykdommer/medisiner: Nakkeprolaps
(Har hatt probl. med nakke siden september, vansker med å finne en måte å ligge på om natten + kramper. Kraftige smerter fra mars. Har gått til fysioterapi siden mars pga. stiv nakke og smerter. Har ikke fått det til å stemme at det skyldtes stress og anspenthet, har hatt altfor usannsynlig vondt, svært lite søvn, stråling ut i arm og fingre, nervesmerter i ansiktet, paresteser. Til tider har det vært vondest om nettene. Vært til lege flere ganger, uten å finne ut av det. Etter at de kraftigste smertene gav seg i løpet av mai, oppdaget jeg at jeg var blitt skjev i kroppen, blant annet S-formet ryggrad, problemer med sviende og brennende skuldre, rygg, isjaslignende vondt i ben, venstre ben føles stivt og jeg halter når jeg skal gå... Bad til slutt om å bli sendt til MR. Fikk resultat for et par uker siden: Midtstilt og venstresidig bredbasert prolaps C6/7.)

Kvinne, 38 år

Svar

Hei!

Jeg tenkte jeg skulle begynne med en liten gjennomgang av hva ett prolaps egentlig er for noe.
Ordet prolaps betyr at noe presses eller faller ut fra sin normale stilling slik at en del blir liggende på et sted der det ikke hører hjemme. Når det gjelder prolaps i ryggsøylen vår så kommer dette fra små puter som ligger mellom alle ryggvirvlene våre og som virker som støtdempere. Disse putene består av en hard ring ytterst med en kjerne av et gele-lignende materiale innerst, det er dette gele-materiale som blir presset ut når man får et prolaps.

Symptomene på prolapser er i første rekke smerter i og rundt det området i ryggsøylen hvor prolapset ligger, i ditt tilfelle i nakken. I tillegg kan prolapset bli liggende og trykke på en eller flere av de hovednervene som går ut fra ryggmargen. Når dette skjer så vil man kunne få smerter eller uvanlige følelser (parestesier) fra de delene av kroppen som får nerveråder fra den eller de hovednervene som ligger i klem. Ved mer alvorlige tilfeller kan man også begynne å miste kraften i de musklene som får nerver fra disse hovednervene (pareser). Hvis dette skjer må man ta kontakt med lege igjen for å vurdere om man skal operere bort prolapset.

Heldigvis viser det seg at de fleste prolapser går helt eller delvis over av seg selv. Dette kommer av at det materialet som er presset ut fra puten skrumper sammen og blir absorbert vekk. Noen ganger kommer man imidlertid ikke unna en operasjon.

For å svare på ditt første spørsmål angående den høye pulsen som du får når smertene er som verst. For kroppen er smerter en stresstilstand og den vil reagere med såkalte stressreaksjoner, en av disse reaksjonene er at hjertet slår raskere og pulsen stiger. Å ha 150 i puls er i seg selv ikke farlig så lenge det ikke varer i lang tid, men hvis du ofte får slike anfall så er dette et tegn på at du kanskje vil trenge mer aktiv smertebehandling for prolapset ditt.
Pulsen stiger gjerne også ved betennelser. En betennelse, og da spesielt ved infeksjoner, vil føre til at kroppen bruker mye energi på å bekjempe infeksjonen og stoffskiftet (metabolismen) vårt øker. I slike tilfeller vil kroppen trenge hurtigere tilførsel av blod og hjertet begynner å slå raskere.

Når det gjelder årsaken til at du fikk et tilbakefall så kan det være flere. Når man har et prolaps så blir ofte vevet som ligger rundt irritert og betent og det hovner ofte noe opp. Dette fører til at symptomene blir forverret siden det da blir enda mindre plass i det aktuelle området. Denne betennelsen kan ofte gå helt eller delvis over slik at symptomene forsvinner. Hvis man så gjør noe som igjen irriterer området, slik som en forkjær bevegelse, så kan denne betennelsen blusse opp igjen og symptomene komme tilbake. Siden den medisinen du fikk mot smerter og betennelse virket så er nok dette den mest sannsynlige forklaringen i ditt tilfelle.
Et prolaps kan også vokse i størrelse, ofte ved feil belastning eller bevegelse, men også uten noen klar årsak. I slike tilfeller vil også symptomene bli forverret, men også her kan de forsvinne eller minke igjen hvis prolapsets størrelse går tilbake.

Hvis det er slik at du hele tiden har smerter og prikkinger i venstre armen din så ville jeg nok bedt om en henvisning til en ortoped, dette er en lege som er spesialist på muskel- og skjelettsystemet. Alternativet er en nevrolog (spesialist på nervesystemet). Disse vil i samråd med deg komme frem til om hvilken behandling som vil passe best for deg.

Håper dette var til hjelp!