Nakkeprolaps

Spørsmål

Er diagnostisert med to prolaberende mellomhvirvelskiver i nakken. Trykker på nerven ut i høyre arm.
Smerter, nummenhet og prikking ut til tommel. pekefinger og langfinger har avtatt betydelig siden det sammen med nakkesmerter ble svært plagsomt og funksjonshindrende for 10 mndr siden. Har lært mye om hva jeg skal gjøre og ikke skal gjøre for ikke å irritere nerven.Dette begrenser meg en god del og plagene blir ikke borte
Lurer på: Når er det aktuelt med operasjon? Hva kan være tegn på at nerven kan få varig skade?
Har foreløpig fått beskjed fra lege om at operasjon ikke er aktuelt uten å få noen forklaring på hvorfor?

Relevante sykdommer/medisiner: Kun hormontabletter for overgangsalderplager

Kvinne, 57 år

Svar

Hei!

Jeg tenkte jeg skulle begynne med en liten gjennomgang av hva ett prolaps egentlig er for noe.
Ordet prolaps betyr at noe presses eller faller ut fra sin normale stilling slik at en del blir liggende på et sted der det ikke hører hjemme. Når det gjelder prolaps i ryggsøylen vår så kommer dette fra små puter som ligger mellom alle ryggvirvlene våre og som virker som støtdempere. Disse putene består av en hard ring ytterst med en kjerne av et gele-lignende materiale innerst, det er dette gele-materiale som blir presset ut når man får et prolaps.

Symptomene på prolapser er i første rekke smerter i og rundt det området i ryggsøylen hvor prolapset ligger, i ditt tilfelle i nakken. I tillegg kan prolapset bli liggende og trykke på en eller flere av de hovednervene som går ut fra ryggmargen. Når dette skjer så vil man kunne få smerter eller uvanlige følelser (parestesier) fra de delene av kroppen som får nerveråder fra den eller de hovednervene som ligger i klem. Ved mer alvorlige tilfeller kan man også begynne å miste kraften i de musklene som får nerver fra disse hovednervene (pareser).

Heldigvis viser det seg at de fleste prolapser går helt eller delvis over av seg selv. Dette kommer av at det materialet som er presset ut fra puten skrumper sammen og blir absorbert vekk. Noen ganger kommer man imidlertid ikke unna en operasjon.
Det er mange faktorer som spiller inn før man eventuelt bestemmer seg for å gjennomføre en operasjon, blandt annet opererer man ikke hvis det kun er smerter i selve nakken. En operasjon vil nemlig først og fremst ha innvirkning på symptomene som kommer fra nerver i klem og ikke på lokale smerter fra det området hvor prolapset ligger. I tillegg må man alltid veie risikoen ved en operasjon opp mot de mulige fordelene, dette gjelder alle operasjoner og kommer av at en hver operasjon medfører muligheter for komplikasjoner. Når det gjelder nakken så er man nok noe mer avventende med å anbefale operasjon en for eksempel ved prolapser i korsryggen siden nakken er et svært komplisert område med mange viktige strukturer.
Når dette er sagt så må jeg også nevne at over 80 % av de som blir operert for nakkeprolaps får svært gode resultater av operasjonen.

På bakgrunn av disse tingene samt det faktum at de fleste prolapser går mer eller mindre over av seg selv, velger man altså ofte å vente så lenge som mulig før man opererer.
De finnes imidlertid en del symptomer som vil føre til at en operasjon blir aktuell. dette er først og fremst krafttap eller lammelser i den armen som er rammet av nerveklem. Også betydelig nedsatt følelse er et viktig symptome. Skulle du få slike symptomer skal du straks kontakte lege igjen for på ny å vurdere om operasjon er nødvendig.
I tillegg vil man nok operere et slikt prolaps hvis symptomene ikke viser noen bedring over lang tid men det høres jo ut som om du har opplevd en viss bedring den siste tiden.

Håper dette har vært til hjelp!