Nakkeplager og smertestillende

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt problemer med smerter i nakken i mange år (ca 15 år) de siste ca 3 årene har jeg tatt smertestillende daglig for å kunne klare med jobben. Men har også før dette brukt smertestillende i perioder.medikamentene som jeg har brukt er paralgin forte og tramadol.Jeg har nylig vært gjennom en operasjon i nakken ( tror det kalles blokkade) hvor de har laser eller varmebehandlet nerver i nakken i håp om at smertene skal avta. I mitt tilfelle har dette ikke lykkes jeg syns heller smertene har blitt verre.Jeg har kviet meg i det lengste for å sykmelde meg i og med at jeg har en leder jobb,men har blitt nødt til å gjøre det nå.Jeg har gått sykmeldt i 3 måneder allerede og venter nå på en time hos en ekspert på st olav i tr,heim. Dette var litt om bakgrunnen min og nå til mitt spørsmål.Som beskrevet bruker jeg en god del smertestillende for å slippe de verste smertene,men jeg lurer på om smertene etter en tid kan bli verre av det??bruker i dag et sted mellom 5 til 8 tramadol pr dag sammen med paraset.Jeg har flere ganger tenkt at jeg skal kutte det ut men etter bare en dag eller 2 uten blir det helt forferdelig vondt.Kan jeg bare fortsette med å ta tabletter eller kan det være skadelig for meg i lengden??hva om de ikke klarer å få vekk smertene i nakken?? jeg kan ikke gå rundt å ha slike smerter hver dag som jeg har nå da blir jeg nødt til å ta noe mot de. Et problem er jo også at man blir nærmest imun etterhvert ogmå ta større doser for at det skal virke,finns det da noe sterkere man kan ta uten at det går på helsen løs????

Relevante sykdommer/medisiner: tramadol mot smerter i nakken,har ellers ingen sykdommer som jeg vet om bortsett fra allergi.

Mann, 39 år

Svar

Hei!

Jeg ser at du er under utredning og skal til spesialist, kanskje man kan finne en forklaring eller en strategi for å redusere smertene dine på andre måter enn ved medikamenter? Det håper jeg jo, for å ha kroniske smerter er en av de plagene som reduserer livskvaliteten mest.

Du skriver ikke hvilken styrke det er på Tramadoltablettene dine, men med 5-8 pr dag er du helt i overkant av hva som er normal dosering. Når du i tillegg tar paralgin forte og/eller paracetamol er det ikke tvil om at dette er en belastning for kroppen din. Spesielt leveren kan lide ved langvarig inntak av paracet (det er også en del paracet i paralgin forte). PF og Tramadol har begge tilvenningsrisiko og kan gi abstinensliknende symptomer hvis man slutter brått etter lengre tids bruk. Dette innebærer også at du kan bli vant til dosene og derfor ønske sterkere doser eller sterkere medikamenter etterhvert for å få kontroll over smertene.

Av denne grunn bør legen din og du, evt spesialisten du skal til, diskutere nøye hvordan medikamentbruket skal struktureres for å hindre at du får en avhengighet av disse medisinene. Jeg synes kanskje du bør behandles med fysioterapi (evt psykomotorisk fysioterapi), forsøke akupunktur, og evt ha en basisbehandling med medisiner som ikke bør fravikes annet enn i akutte tilfeller med sterke smerter. Jeg kan ikke anbefale sterkere medikamenter ut fra det jeg vet om deg, men det kan jo være aktuelt i kortere perioder. Man bør også vurdere om du skal ha medikamentfrie perioder innimellom for å hindre utvikling av avhengighet.

Alt dette bør du selvfølgelig ta opp med legen du skal til i Trondheim, spør også om det bør gjøres flere undersøkelser av nakken din, feks MR, før man slår seg til ro med kun medikamentell behandling.