Mystiske plager

Spørsmål

Jeg henvender meg på vegne av min mor (81).
For ca 5-6 mndr siden fikk hun vondt under venstre lår, især når hun satt, som ga seg når hun fikk gått seg til. Etter hvert har dette tiltatt og hun har fått konstante innvendige ristinger i bena, især venstre. Noen dager er hun så dårlig at både vi og hun blir redde. Anfallene hun da får starter med store frostrier, deretter enda større innvendige ristinger. Hun blir kald på bena og stiv i anklene. Det går også oppover til hodet og det virker også som det påvirker synet eller svie i øynene. Det avtar etter 1-2 timer, men hun er helt utslått. Alle prøver hun har tatt er fine, også CT av hodet (uten kontrastveske). Min mor har etter alderen meget god fysikk, hun svømmer, går turer, danser. Ingen av disse tingene er hun nå i stand til å gjøre.

Kvinne, 81 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette var en svært merkelig sykehistorie. Hun har altså smerter i låret som øker til skjelvinger og frostrier, samt symptomer fra hodet.
Dette passer såvidt jeg kan skjønne ikke med noen vanlige lidelser, og en må lure på om det kan være flere sykdommer inne i bildet.

Ristinger bringer tankene over på Parkinson, men dette er ikke noen typisk sykehistorie. En byll kan gi frostrier, men da vil det neppe vare så lenge og hun ville gjerne ha feber. Smerter i låret kan skyldes isjias, men det gir jo ikke slike generelle symptomer. En sykdom i hjernen må også vurderes, men en CT-undersøkelse av hodet uten kontrast vil ikke nødvendigvis påvise en svulst feks.

Her må det gjøres en bred utredning med mange blodprøver, røntgen av låret, evt MR av lår, rygg eller hode. En vurdering hos nevrolog kan også være på sin plass og en EEG av hodet kan være relevant, fordi disse anfallene kan minne om en slags epilepsi ut fra din beskrivelse. Du skriver at alle prøver som er tatt er fine, men med så tydelige symptomer må dere og legen ikke gi dere og utrede videre.

Beklager at jeg ikke har noen klar diagnose til dere, men disse symptomene var merkelige og uvanlige. Finner dere forklaringen vil jeg sette pris på om dere sender en mail til Lommelegen og forteller hva dere fant.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-