Muskelverk og overvekt

Spørsmål

Hei - Jeg har følgende problemer: Musklene verker hele døgnet. Kjennes ut som jeg aldri får strekt dem ut. Er så plagsomt at jeg har problemer med å sove. I tillegg kjennes hele kroppen enkelte dager ut som om den hovner opp - og samtidig får jeg gjerne fordøyelsesproblemer og vodt i høyre side av magen. Prøver hr vist en verdiøkning på leverfunksjongreie, men ikke så mye at det skulle være galt for noe...
Fingrene på høyre hånd begynner å dovne bort. Dette har vært konstant nå i ca 4 uker og er veldig ubehagelig.

Jeg plages i tillegg med ryggsmerter. Min lege sier dette er muskulært. Jeg røyker 30/dag og er 150kg høyde 180.

Jeg er selvsagt klar over at jeg burde ha gått ned i vekt, men hver gang jeg prøver å trimme bryter ryggen sammen. Så jeg er inne i en svært ond sirkel ...

Mann, 42 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Når det gjelder dine smerter fra musklene, så er det overhengende sannsynlig at din betydelige overvekt dessverre kan være årsak til, eller i det minste sterkt medvirkende til denne smertetilstanden.
Det er jo en kolossal påkjenning for kroppen og musklene å bære såpass mange kilo.
Svært mange pasienter jeg har sett med smerter fra muskulaturen, har fått betydelig bedring ved vektreduksjon, og det er jo ganske så logisk.

Når det gjelder dine blodprøver, med økning av leverenzymer, så er dette noe som din lege bør utrede årsaken til. Men veldig ofte ser man en viss økning i "leverprøvene" ved svær overvekt, så det er en mulig årsak, om ikke din lege finner annen forklaring. Du bør vel for ordens skyld kanskje få foretatt en ultralyd av leveren din, samt videre blodprøver for å se etter årsak til dette.

At dine fingre på høyre hånd begynner å dovne bort, kan der være mange mulige forklaringer på, og jeg kan ikke si noe om hva som er mest sannsynlig, uten nærmere undersøkelser av deg.
Men når du har hatt det i 4 uker så synes jeg du skal oppsøke din lege for dette, for å finne en forklaring og evt løsning på det problemet.
En mulig undersøkelse er å bli henvist til nevrolog, for en såkalt nevrografi, som består i at man setter en svak strøm gjennom nervene i armen, for å finne ut hvor problemet ligger.
Generelt så betyr slik dovning av en hånd, fot e.l. at det er et eller annet med nerven som leder til dette området, f.eks. at den er under press/trykk et eller annet sted.

Du nevner selv at du røyker 30 om dagen.
Du vet selvfølgelig at dette er svært uheldig for helsen, men i tillegg kan jeg fortelle deg at et slikt sigarettforbruk (og røyking i det hele tatt) vil nedsette blodsirkulasjonen i musklene i betydelig grad, hvilket vil kunne forverre dine smerteplager i stor grad. F.eks. er det en kjensgjerning at det å slutte å røyke, er noe av det viktigste en pasient med ryggsmerter kan foreta seg, nettopp pga denne nedsatte blodtilførselen til musklene.

Så mine råd til deg er som du skjønner, å ta fatt på en vektnedgang, i form av riktig sammensatt kost (kutt alt som inneholder sukker og hvitt mel, spis maksimalt med grønnsaker og grønnsaker, samt rikelig med kjøtt/fisk, og spis 4-5 måltider om dagen), samt bevegelse av enhver type. Med en såpass stor overvekt som du har, vil det kanskje være en riktig måte å begynne på, med å gå en tur hver dag ?
Bevegelse og bruk av muskulaturen, er også noe muskler "liker" godt, og generelt er det noe av det smarteste man kan foreta seg ved plager fra muskler og rygg slik som du har, for å bli bedre.
Og få undersøkt dovningen i hånden hos din lege.

Håper disse rådene kan være til nytte, og ønsker deg all mulig lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn