Muskelsmerter

Spørsmål

Jeg er en jente på 26 år som siden jan 2014 har hatt stramme muskler. Det begynte med en diffus plage ved symfysen på høyre side som en slags ømhet, siden ble det i korsryggen, ryggen, skulderen, armen, halsen, nakken, hode osv. Jeg føler selv det er musklene. Det har kanskje vært slik i 1 og 1/2 år kun på høyresiden. Smertebeskrivelse: Stort sett stramt, eller ømt/stølt og det flytter på seg, kan være 2 uker i nakken, og 1 dag i korsryggen osv. Jeg er undersøkt med MR av hode (og rygg tror jeg), tatt blodprøver, vært til alt fra akupunktur/fysio/gu mm. Nå de siste mnd er det også på venstre. Til slutt var jeg til en nevrolog som mente det var anspenthet, og jeg ble henvist til en fys.med. klinikk. Der ble jeg også undersøkt, men husker ikke hvordan, kan ikke huske han undersøkte punkter i forhold til fibromyalgi. Jeg har dermed trent 3 ganger i uken i 1 og 1/2 år. Det som er problemet er at jeg syns ikke plagene har noen fremgang. Jeg syns trening gjør godt, men jeg syns det er rart at plagene ikke "bedres" totalt sett. Jeg vet jeg har stort fokus (ufrivillig) på situasjonen min og at dette er uheldig, men det skremmer meg jo at jeg ikke blir bedre. Jeg er redd for utviklingen, jeg er redd for fremtiden, og redd for at ingen vet hva som "egentlig" feiler meg og at det er fibromyalgi. Hadde jeg sett fremgang, hadde jeg jo automatisk slappet mer av
Tilleggsinfo: Går på loette, gått på p-piller siden jeg var 16 år. Fikk påvist usikre celleforandringer nå i år (hadde kanskje sopp da prøven ble tatt), og skal på ny sjekk om 6 mnd, er en del oppblåst, sover godt om natten, men drømmer negative drømmer. Har også en del nattsvette i nakken. Føler meg opplagt.

1. Jeg vet du ikke kan diagnostisere meg på nett, men høres dette ut som fibromyalgi?
2. Hva er forskjell på fibromyalgi og anspente muskler i hele kroppen?
3. Jeg har vært til to leger og foreslått fibromyalgi og begge avfeider det, men ingen har undersøkt meg. En av dem var fastlegen min, og den andre en privatlege på Aleris.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Fibromyalgi er en diagnose som på en måte kan ansees som en betegnelse eller "merkelapp" på vondt i kroppen over tid. Der er ingen objektive funn som kan bekrefte tilstanden, altså ingen røntgenbilder, blodprøver e.l. En har imidlertid visse ømme punkter på kroppen, som legen kan finne ved å trykke deg på en rekke steder i muskulatur m.v., og disse ømme punktene er en del av grunnlaget for å stille en slik diagnose.

En god hypotese på hva som kan være medvirkende faktor i en fibromyalgi er at hjernen forsterker sansesignaler fra kroppen / muskler m.v., slik at normale sensasjoner oppleves som smertefulle. Smerte er som kjent subjektivt, og da vil en slik "hjerneutløst" forsterkning av normale sanseopplevelser og "vanlige vondter" fra kroppen, naturligvis oppleves som en betydelig smerte for den aktuelle person.

Jeg vil ikke uttale meg om det du har kan diagnostiseres som fibromyalgi eller ikke. Blant annet er det jo disse kriteriene for diagnosen, med de ømme punkter jfr ovenfor. Og jeg pleier rent personlig ikke å bruke denne diagnosen, da jeg synes det er lite å hente på det rent behandlingsmessig for den aktuelle person som har smerter fra kroppen. Altså sett ifra pasientsynspunkt blir det, -slik jeg ser dette- , et "what`s in it for me?" -type spørsmål, det å evt få stilt en slik diagnose. Kurerende behandling finnes jo uansett ikke, så hva har en igjen for å få akkurat denne betegnelsen på smertene sine, tenker nå jeg. Mens andre tenker motsatt. Jeg har også hørt om personer som synes det har vært greit å få en slik diagnose og forklaring på plagene.

Forskjell på fibromyalgi og anspente muskler: Godt spørsmål, vil jeg for det første si.
Anspente muskler har vi alle fra tid til annen, noen mer, andre mindre, noen langvarig, andre kortvarigere. Det gjør som kjent vondt. Fibromyalgi er en diagnose som brukes på tilstander med langvarig vondt i kroppen, hvor man har utelukket andre objektive forklaringer på smertene og hvor det kreves et visst antall av disse ømme punktene m.v. for å benytte betegnelsen fibromyalgi på smertene.

I ditt punkt 3 så forteller du at du har foreslått fibromyalgidiagnosen til to forskjellige leger, men ingen har undersøkt deg. Men du stiller ingen spørsmål om dette. Jeg kan kommentere dette med at det finnes flere leger enn meg, som ikke nødvendigvis tror at det alltid er noe nyttig for en pasient å få en slik diagnose, og en diagnose er jo tross alt kun et aktivt ordvalg på et eller annet fra kroppen, og hvor selve diagnosen inkluderer dette med manglende muligheter for kurering osv. Det blir jo -slik jeg ser det- veldig pessimistisk og lite konstruktivt å få en slik beskrivelse av sine smerter: "ingenting kan kurere meg". Jeg ønsker som hovedregel ikke å gi personer en slik diagnose, som inkluderer så dårlige behandlingsmuligheter. Det kan vel da kanskje ikke utelukkes at de to legene har hatt tanker i den gaten. Men du var jo undersøkt på fys.med. og da er det å avklare om en pasients smerter kan kategoriseres som fibromyalgi, vanligvis alltid en del av utredningen, så jeg ville sterkt anta at det er blitt vurdert ifra fys med. Jeg synes du skal lese gjennom epikrisen ifra Fys med sammen med fastlegen din (ikke alene) for å se hvilke konklusjoner de har kommet til, og om dette med evt fibromyalgi har vært vurdert.

Du er heldigvis kun 26 år, og etter alt å dømme aldeles frisk, siden du har vært undersøkt så grundig uten at man har funnet tegn til sykdom. Det betyr at der er utrolig stort potensiale for å få en stadig bedre og mer velfungerende kropp, med mindre smerter, over tid. I din alder tåler kroppen svært mye, jevn og hard trening, og det vil virke gunstig på enhver type smerter. Jeg hadde derfor heller valgt å tenke langsiktig og trent videre her, fremfor å få en eventuell diagnose som innebærer negative prognoser og få behandlingsmuligheter. Håper at mine innspill er til nytte, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-