Mulig piriformissyndrom

Spørsmål

Er glad i å løpe. 1 time 2x pr. uke over mange, mange år. For et år siden fikk jeg diagnosen "piriformis syndrom" pga nummen/stiv høyre rumpemuskel (litt høyt). Viste seg å være begynnende prolaps. Kunne til slutt ikke sitte å arbeide. Fikk påvist prolaps ved MR og ble sykmeldt en tid. Senere har dette gått over etter et par uker tilbragt liggende på magen, og jeg har lest at prolapser brenner ut av seg selv. I kjølevannet av prolapsen ble det lite med løping, men nå er jeg i gang igjen og nærmer meg gammel form. Det som bekymrer meg er at jeg blir nummen/stiv i høyre rumpemuskel igjen mot slutten av hver løpeøkt. Betyr det at jeg er i ferd med å løpe på meg et nytt prolaps? I så fall, er det mulig med noen form for forebygging slik at jeg kan fortsette å løpe?

Svar

Hei!

Symptomene på prolaps som du beskriver fremstår ikke helt typiske. Piriformissyndrom er en litt omdiskutert diagnose, men slik du beskriver plagene dine fremstår det nesten mer sannsynlig enn et prolaps.

Hva gjelder mulighet for at dette skal skyldes et prolaps, og hva du kan gjøre forebyggende, er det ikke så veldig mye. Som du selv har lest, vil de fleste bli mindre symtomgivende etterhvert som tiden går, og vanligvis etter 2 år vil ikke de fleste kjenne så mye til sitt prolaps. Generelle øvelser for å styrke rygg og mage er alltid å anbefale ved ryggplager.

Piriformissyndrom, kan man i første omgang forsøke å avhjelpe med å drive tøyningsøvelser av piriformismuskelen. Du vil sannsynligvis kunne få god veiledning i slik tøyning av en fysioterapeut.

Lykke til!