Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mulig luksasjon av kneskål

Spørsmål

Jeg har begynt å jogge igjen, etter en lengre periode som inaktiv. På min fjerde joggetur (i går kveld) skjedde det noe med mitt venstre kne. I det jeg landet på venstre fot, smalt/kneppet det i kneet. Jeg vet ikke om jeg vred kneet litt i det jeg landet, eller hva som skjedde. Det ble vondt der og da, men ikke så ille. Jeg kunne fortsette joggeturen hjemover. Etterpå har jeg imidlertid fått smerter når jeg skal bøye kneet. Jeg får ikke til å gå ned trapper på en normal måte. Opp trapper går greit; det er ikke vondt men litt ubehagelig da det kjennes "tykt" ut inni kneet (hevelse, vann?). Når jeg bøyer kneet i 90 graders vinkel kjenner jeg veldig tydelig denne følelsen av at det er "tykt" i kneet. Hvis jeg bøyer særlig mer enn 90 grader, blir det veldig vondt. Smerten sitter på oversiden og yttersiden av kneskålen.

Jeg har lest litt om runners knee, og symptomene kan forsåvidt ligne på dette, bortsett fra at min situasjon oppsto akutt, og ikke som følge av langvarig belastning.

For over 20 år siden hadde jeg noe problemer med et kne og måtte tappe ut vann fra det. Den gang skyldtes det antagelig overbelastning. Ellers har jeg ikke hatt noen kneproblemer, og er frisk på alle vis. Normalvekt (163 cm/54 kg).

Jeg skjønner at dere ikke kan stille diagnoser over nettet, men kan du si noe om hva du tenker dette kan være, gitt min beskrivelse? Er det noen vits i at jeg oppsøker min fastlege? Og bør jeg gjøre det nå mens dette er "ferskt", eller skal jeg vente og se det an? Jeg skjønner at det sikkert er lurt å la være å jogge i nærmeste fremtid, men kan du gi meg noen råd om hvordan jeg bør håndtere dette? Mest mulig ro, eller finnes det øvelser eller noe jeg kan gjøre for å bli raskere bra?

Svar

Hei!

Dette er med all sannsynlighet ikke runner´s knee. Som du selv sier er dette en overbelastningslidelse i en seneplate som løper på utsiden av kneleddet. I tillegg skyldes denne tilstanden en anatomisk struktur som er lokalisert utenfor kneleddskapselen, og vil således ikke gi en hevelse i selve kneleddet.

Jeg tror du har helt rett i at du har en hevelse i kneet, og jeg vil tro denne har opstått på grunn av en akutt hendelse i kneet ditt. Min første tanke da jeg leste innlegget ditt, var at det her trolig var tale om en meniskskade, men da jeg så hvor du lokaliserte smertene begynte jeg å stusse litt. I tillegg beskrev du et «smell», hvilket også er noe uvanlig for en meniskskade. Jeg tror ut fra det du forteller, at du potensielt kan ha hatt en episode hvor kneskålen har enten helt eller delvis sporet av lårbeinet. Når dette skjer, kan det oppstå en kollisjon mellom kneskålen, og en forhøyning på utsiden og oversiden av kneskålen. Det oppstår ofte en blødning i leddet, og det kan også gi en skjelettskade enten på kneskålen eller den delen av lårbeinet som kneskålen treffer.

Jeg synes du skal besøke fastlegen din, slik at dere kan få tatt et MR-bilde av kneet ditt. Dette vil kunne støtte diagnosen, og samtidig avdekke om det foreligger en skade av kneskålleddet, og om det skulle være en leddbit som bør kirurgisk fikseres til leddflaten igjen. Hvis du skulle oppleve episoder med låsninger, bør denne undersøkelsen gjøres innen rimelig tid.

Innen diagnosen er avklart, ville jeg vente med videre belastende aktivitet. Hvis diagnosen bekreftes, pleier vi vanligvis ikke å igangsette ytterligere behandling (forutsatt at det ikke foreligger noen fri leddbit i leddet), men det kan være fornuftig å trene en muskel som heter vastus mediale (og obliquus). Denne vil dynamisk hjelpe på å holde kneskålen stabilt i furen på lårbeinet. Skulle du få ytterligere episoder som dette, må du henvises til en ortopedisk avdeling for vurdering av de anatomiske forhold, og om det er noe man biomekanisk kan kirurgisk korrigere for å forhindre nye episoder.

Lykke til!