Muggplager

Spørsmål

Hei!

Jeg har nå vært syk siden rett etter nyttår, og håper nå på hjelp hos dere. Har ikke vært hos legen min ennå for dette.

Rett før jul skulle samboeren min pusse opp leiligheten, og da rev han opp gulvet på kjøkkenet. Der fann han ut at det var en del mugg under gulvet, men vasket dette og la nytt gulv over. Da dette skjedde var jeg allerede reist på ferie. Da jeg kom hjem etter jul, fikk jeg plutselig, bare noen dager etter jeg kom tilbake, angstanfall uten noe slags forvarsel og fikk diare og greide ikke spise på over en måned. Gikk ned ca. 5 kilo på den perioden. har nå fått kontroll over magen, men sliter med at jeg er fullstendig utslitt hele tiden, veldig trøtt og svimmel. Det kjennes ut som hodet mitt på en måte er pakket inn i bommull, og jeg gråter hele tiden uten noen grunn. Er generellt veldig utmattet.

Har aldri hatt slike problemer tidligere, og har alltid vært aktiv. Nå greier jeg ikke gå på trening, og kommer meg bare så vidt til skole og jobb. Hele livet snudd opp ned på under to måneder..!

Tror at dette skyldes muggsoppen på kjøkkenet, men er litt usikker på om det er vanlig å få angst på grunn av eksponering for mugg? Ble skikkelig redd da jeg fikk angst, og er nervøs hver dag for at det skal skje på nytt. Etter det første anfallet som varte i flere dager, har jeg hatt et par små. Spesiellt i forbindelse med at jeg skal spise, blir jeg plutsetlig redd for at jeg er allergisk mot maten, og skal få en alvorlig reaksjon. Begynner å skjelve og svette og greier ikke å spise. Blir da også dårlig i magen igjen, men greier å kontrollere dette til en viss grad nå, slik at det ikke varer lengre en maks et par timer.

Er skikkelig desperat nå, vil bli frisk, selv om hele kroppen strider imot, tvinger jeg meg selv på skolen og jobb, og merker at jeg blir bedre av å være ute og i kontakt med mennesker.

Antatt at dette skyldes muggsoppen, vet du om symptomene vil forsvinne raskt når vi får fikset den? Det kan jo ta litt tid for å ordne dette, spesiellt da dette kommer til å koste en del og vi begge er studenter. Jeg har astma, vil det være direkte fysisk helseskadelig for meg å befinne meg i leiligheten?

Vil ikke ha angst, har selv jobbet på en psykiatrisk klinikk og vet hvor ødeleggende dette kan være på enkelte. Men merker selv at jeg kan plutselig uten forvarsel få anfall, og har ikke kontroll over dette overhodet. Det er en forferdelig følelse å få! Har lest litt om dette, og merker at jo mer rasjonellt man greier å tenke, jo raskere forsvinner det. Men er det noe annet man kan gjøre for å "kontrollere" dette? Vil helst ikke bruke noen medisiner, spesiellt siden jeg håper dette skal forsvinne når vi får ordnet leiligheten..

På forhånd takk for raskt svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker bricanyl hvis astmaanfall

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er ikke lett å svare på, da effekten av eksponering for muggsopp ikke er lett å påvise, og det er ikke noe klassisk "muggsoppsykdom".

Vi vet at mugg har potensielle effekter på helsen, spesielt som irritasjonsmoment for luftveiene, og det kan også utløses allergiske reaksjoner. Det er ingen direkte sammenheng mellom angst og mugg - men man kan selvfølgelig tenke seg at ubehaget ved å oppdage at det er mugg i leiligheten kan føre til en angstreaksjon - angst for å bli syk.

Du skriver til slutt at du bruker Bricanyl når du får astma-anfall - og jeg lurer på; kan det være at du får astmaanfall som igjen trigger et angstanfall hos deg? Om astmaen henger sammen med muggen i leiligheten er vanskelig å si - men muggen i seg selv utløser ikke angstreaksjon via noen kjente fysiske mikrobiologiske prinsipper.

Hvis du har en kontinuerlig redsel for at muggen kan skade deg og for at du skal få anfall, vil dette kunne påvirke hele kroppen din, og det er ikke umulig at appetittvansker, vektnedgang (fordi du ikke spiser) og urolig mage/diare henger sammen med dette. Slapphet og utilpasshet, at du tar lett til tårene og er utmattet kan være uttrykk for en depressiv reaksjon i tillegg til eller kanskje på grunn av angsten.

Du sier jo også at jo mer rasjonelt du klarer å tenke, jo fortere forsvinner det. Hvis det var muggen som direkte utløste det skulle du jo ikke klare å kontrollere anfallet med rasjonelle tanker.

Jeg tror ikke muggen er en direkte årsak til plagene dine, men det kan være en medvirkende årsak til at du har mentale plager. Det er ganske klart at du har angst av en eller annen grunn og sannsynligvis også en depressiv reaksjon.

Som du sikkert skjønner kan jeg ikke si noe sikkert bombastisk om dine plager uten å ha deg selv som pasient - jeg synes det er naturlig at du kontakter legen din og forsøker å løse dette problemet, ikke nødvendigvis med medikamenter men ved at du sammen med ham får diskutert en del mekanismer og strategier for å kontrollere plagene dine. Mange synes det er betryggende å ha et par tabletter med angstempende i huset slik at et anfall kan stoppes hvis man ikke klarer det selv - men det er ikke en nødvendighet.

Hvis du ofte har astmaanfall bør du stå på fast astmamedikasjon og ikke bare Bricanyl.

Kan forøvrig nevne at man anbefaler at synlig mugg fjernes i innemiljøer på grunn av risikoen for å utløse astmasykdom.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-