MR og sol

Spørsmål

Heisann...
Har to spørsmål som ønskes besvart:

1)
Har mottatt skriftlig svarrapport fra MR undersøkelse, men trenger hjelp til å oversette fremmedordene.

MR Lumbalcolumna med aksiale T1-vektede og T2- vektede serier:
svar: En viss anteriore spondylolistese av L5 på S1 med tilhørende noe trange forhold for L5-røttene i forarmina bilateral.

MR Iliosacralledd med aksiale og coronale T1-vektede og T2-vektede serier med fatsat.
svar: Diffust ødem ved høyre iliosacralledd på sacrumsiden.

2)
Ved sydenreiser (mye soling) plages jeg veldig med å få bittesmå vannblemmer på hele kroppen. De hverken klør eller er vonde.
Jeg er ikke solbrent når disse dukker opp og det er heller ikke vondt å ta hull på dem, men dersom jeg gjør det kommer de bare tilbake. Bruker høy faktor. Lurer på årsaker til dette og hvordan jeg evt kan forebygge / unngå dette problemet ved neste reise.

På forhånd tusen takk for svar og masse ros for en flott tjeneste.

Mvh.

Relevante sykdommer/medisiner: smerter i korsrygg
Vannblemmer

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Som jeg har sagt mange ganger tidligere på lommelegen synes jeg det er en uting at dere (pasienter) får utlevert et røntgensvar uten samtidig en forklaring fra legen. Egentlig er røntgensvaret som regel verdiløst for pasienten, men er et arbeidsdokument som legen din skal bruke for å samle trådene når det gjelder plager, blodprøver, røntgenbilder osv for å kunne gi deg en diagnose.

MR-en din viser at det er en liten glidning av den nederste ryggvirvelen forover på korsbeinet. Ut fra bildene kan det være trangt for noen av nerverøttene her, men et slikt funn alene kan ikke gi deg en diagnose, det er først hvis du har smerter eller symptomer som passer med press på disse røttene at legen kan si om funnet har betydning eller ikke.
I tillegg er det litt reaksjon i bensubstansen i det ene leddet mellom korsbenet og bekkenet. Dette kan ha sammenheng med en betennelse her, men kan også være utløst av et traume. Igjen er det slik at det er symptomene dine som kan avgjøre om funnet har noen som helst relevans.

Resten av beskrivelsen er tekniske ting som ikke har betydning for andre enn røntgenlegen.

Blemmene dine er jeg litt usikker på, men det kan være en varmeintoleranse med elveblest utløst av varme. Er du sikker på at det er rene vannblemmer? Blir du solbrent kan dette gi deg vannblemmer og enkelte medisiner kan utløse dette. Uten å ha sett hudreaksjonen er det vanskelig å stille en diagnose, men jeg foreslår to ting at du er flink å smøre deg godt med høy faktor og bruker solvettreglene, dessuten at du forsøker deg med antihistaminer i tilfelle dette er en allergisk reaksjon.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-