Mørke ringer og tung pust

Spørsmål

Hei. Jeg har to spørsmål til deg. Det ene er; Jeg har mørker ringer under øynene som jeg aldri synes å bli kvitt og er litt opphoven under også. Har vært hos lege for prikktester (allergi) men ingenting ble funnet. Har brukt endel kremer osv., men ingenting synes å virke. Sover godt om natten. Hva kan jeg gjøre? Har litt lav hb og ferritin, men det sies det er normalt for kvinner. Det andre er: Når jeg våkner om morningen føles det som et tungt blylodd som ligger som et belte over ryggen min, i nedre del av lungene. Pusten er ellers greit og ingen pipelyder høres. Har litt opphost av slim om morgenen. Har vært hos primærlegen og skal i rtg. thorax for dette. Er redd for kreft, men er kanskje litt ung for det. Røyker. På forhånd takk for hjelpen.

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det kan tenkes at forandringene rundt øynene komemr av lav blodprosent, og selv om det er vanlig at kvinner kan ha en lett anemi så skal den behandles med jerntilskudd og du skal opp på normale hemoglobin- og ferritinverdier. Slike mørke ringer under øynene er ikke tegn på sykdom, men det finnes en del kosmetiske hjelpemidler for slike forandringer, ta kontakt på et parfymeri og be om hjelp til å finne produkter som kan hjelpe deg.

Det er usannsynlig at du har lungekreft - og den sykdommen gir vanligvis ikke slike symptomer. MEN; du har svært økt risiko for lungekreft fordi du røyker, og det beste du kan gjøre for helsen din noensinne er å slutte å røyke!! Uansett hva du gjør av trening, sunt kosthold, vitaminer og mineraler; det er helsemessig ubetydeligheter i forhold til røykeslutt. At du hoster slim om morgenen kan skyldes røykingen og kan være et tegn på at du kanskje begynner å få kronisk bronkitt - en av de første komplikasjonene man får av røykingen.

Lungebildet vil avklare hvorvidt det er lungebetennelse eller i verste fall kreftsykdom i lungene, men ut fra alderen din er det siste ganske usannsynlig. Foreløpig - for lungekreft skyldes i praksis ene og alene røyking.