Midler mot hårtap

Spørsmål

Jeg ser nå tydeligere enn noen gang at vikene mine begynner å bli høyere og at issen begynner å bli mer og mer synlig. Mitt spørsmål er om dere kan anbefale en kur (permanent eller ikke) for å unngå ytterligere hårtap?

Jeg mener å huske at det i fjor var en debatt om et spesifikt produkt som var lovlig til salgs i Sverige men som norske helsemyndigheter ikke ville legge ut for salg i Norge. Hva var navnet på dette produktet og er det påvist problemer ved bruk av det (hvis dere husker)?

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Der finnes et middel godkjent til dette bruk i Norge, det heter Regaine, og er et liniment som man gnir inn i hodebunnen. Det har varierende grad av virkning, hos noen bra og hos andre mindre bra. Dette kan du få av din fastlege dersom der ikke er noen medisinsk grunn til at du ikke kan bruke det.

Det preparatet du tenker på, er nok det som kalles Propecia. Virkestoffet heter finasterid. Dette preparatet heter på norsk Proscar, og er kun godkjent til bruk mot prostataproblemer.
Jeg har tidligere hatt spørsmål om bruk av dette preparatet mot håravfall, og legger ved linker til disse svarene, slik at du kan lese mer om dette der. Det går der klart frem at jeg ikke anbefaler dette, pga de lite hyggelige bivirkningene. Det er jo også derfor det ikke er godkjent i Norge til dette bruk.

Men: NB: Husk nå på at du ikke er syk, og skal man virkelig bruke medisiner med en rekke ukjente (bi-)virkninger på kroppen, når man ikke er syk ?!? Jeg bare spør.
Personlig synes jeg absolutt ikke det.

Jeg går ut fra at menn som ønsker midler mot hårtap, føler at hårtapet gjør noe med selvbilde, evt føler at det gjør noe med deres følelse av å være mann, av deres "seksuelle attraksjonsverdi" osv osv. Selvfølgelig forskjellig fra mann til mann. Men så finnes det også menn som overhodet ikke bryr seg om dette.
Hva forteller dette oss ?
Jo, som i så mange andre sammenhenger i livet; "Det handler IKKE om hvordan man har det, men hvordan man tar det !"
Og når det gjelder hva det annet kjønn synes om dette, i den grad man bryr seg om dette, så finnes det en rekke undersøkelser som viser at kvinner ikke synes hårtap betyr at menn blir mindre attraktive, tildels tyder mye på at mange kvinner finner viker osv. som "ekstra maskulint". Faktisk.

Husk på at det er ditt testoteron, det mannlige kjønnshormon, som gjør at du får viker, så egentlig er det jo bare et tegn på at du er mann og har gode testoteronnivåer !

Men noen velger allikevel å bruke f.eks. Regaine, og da kan det være verd å forsøke.
Personlig ville jeg nok ha prøvd å gjøre noe med hva du selv tenker om dette, slik som forklart ovenfor, fremfor å sette i gang "kjemisk krigføring" mot noe som er ytterst normalt og ikke en sykdom !

Lykke til, uansett hva du velger !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn