Meslinger

Spørsmål

Jeg lurte på om lommelegen kunne hjelpe meg med en oppgave.

Familien Monsen består av mor Eva, far Trond, Else på 3 år og Thea på 5 år. Eva har besøkt en venninne i Polen, og like etter at hun kommer hjem, får hun meslinger. Hun må ha blitt smittet under oppholdet i Polen.
Hva har skjedd i kroppen til Eva før sykdommen bryter ut?
Trond hadde mesliger da han var ung. Er det sannsynlig at han blit smittet av Eva? Hvorfor/hvorfor ikke?
Else og Thea har alltid bodd i Norge. Vil de få mesliger? Hvorfor/hvorfor ikke?

Kvinne, 18 år

Svar

Meslinger gir livsvarig immunitet. Det gjør vaksinen også for de fleste, men vaksinen er ikke 100% effektiv. Det kan virke som at Eva tilhører den siste generasjonen før man startet med rutinemessig meslingevaksinasjon i barnevaksinasjonsprogrammet, og hvor det er noen som tilfeldigvis ikke har hatt meslinger. Ungene er forhåpentlig vaksinert, så de vil neppe bli syke.

Denne historien illustrerer et viktig poeng: Dersom man ikke har hatt meslinger, og ikke har fått meslingevaksine, bør man få den i forbindelse med reiser, akkurat som de andre barnevaksinene vi gir.

Vi ser dessverre en nedgang i vaksinasjonsdekningen blant de som er små barn nå, på grunn av desinformasjon i media. Ja, det er desinformasjon når media gir inntrykk av at det er tvil, at de lærde strides, om MMR-vaksinen (en kombinasjon av vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder) er bra for barna. La det være sagt en gang for alle: det er ikke tvil om at alle barn bør ha MMR-vaksine. Dere vil finne linker på min webside med artikler som bør kunne overbevise dere om det. Det som er trist er at de mødrene som nekter å gi barna MMR-vaksine gjør det fordi de tror det er til beste for barna. Derfor blir jeg ikke så sint på mødrene. Noe annet er det med disse "alternative" menneskene som sprer denne desinformasjonen. Meslinger dreper over en million barn i U-land hvert år, og det er en sykdom vi kunne ha utryddet om alle hadde trukket i samme retning.