Meniskslitasje som ledd i slitasje i kneet

Spørsmål

50+/ kne. Innside trolig komb "sprekk" i menisk og stramme sener som skaper 2smertepkt også rundt slimps. et par cm nedenf menisksmerten. Til tider hovn kne opp og smert bev. seg også på uts. og ov kne. G.sikker på at menisk som smitter over på det andre, men d kan også være litt motsatt. Stramme sener som påv. menisk. Har sett på god ultral. og MR, og "ganske" sikker på at dt er sprekk eller noe i menisk. Iflg de som har sett på det er de ikke aldersprobl. Det andre kne helt fint. Likev kan vel alder gjøre at man helst ikke vil/ el kan operere. 30dg meloxicam bluefish av idrettslegen for å se om dette roet stiv muskulatur/bet rundt kne. Det roet seg en del, jeg tok stoltzen 2hv dag, muskelmassasje og så ut til å gå veien et par uker. Var for tøff etterhv og småløp ned og kontra/blomstret. Kjapp kikk på ultralyd og klar mld fra Kiropr Borge som har tydl ultralyd at d nok er sprekk i menisk som er hvdprobl og må ikke løpe ned eller kraftig massasje, og ikke rundt smertepkt. Røre lite og trene forsikt opp uansett om det er komb årsaker eller ikke. Stram muskul. er d definitvt, lite tøying, tøff bruk og skeiv ankel som detter utover pga gml skade. Jeg prøver nå ro/is og ergomsykling, noen styrkeøv og etterhv lett tøying. Det virker som probl har eskalert og d er nå 1,5 år siden jeg gav meg med fotb, som fungerte intenst på 40/50 års lag kunstgress. Gikk veldig fint. Litt badm, golf og noe alpint. Sjelden langrenn og debut full skøyting Skarverenn tok mulig knekken på det for 1,5 år siden da det begynte å blomstre i fotball like etter. Har trolig hatt en liten rift/sprekk lenge som kanskje har blitt mer problem. Nå er det jo så langt hovedanbef. å holde seg unna operasj. Hovedspsm er utsikter? Har alltid drevet idrett/avhengig av aktivt liv. Hva er din deres erfaring for dette? Noen positive utsikter for operasj? Skal prøve å trene opp en gang til, men ser dårlig ut. Alternativer? Får man operasj offentlig? Må vel ha topp proff. Bruskkosttilsk bortkast? gluc/msn/condr?

Svar

Hei!

Du er 57 år, og har slik jeg forstår gjennom ulike veier kommet frem til at menisken på innsiden (mediale menisk) av kneet er en smertegenerator. I tillegg har du brukt, og bruker fortsatt kroppen tungt. Jeg ser ikke så mye poeng i å gå rundt grøten, og jeg er rimelig overbevist om at plagene dine skyldes slitasje i leddet. Menisken medinndras i denne slitasjeprosessen hos de fleste som har passert 40 år. Hvis formodning menisken alene er problemet her, er jeg redd ikke mange offentlige sykehus lenger tilbyr behandling for slike menisklidelser. Det var før langt mer utbredt å frisere slike menisker, men denne behandlingen mangler man evidens for at kan forsvares. I det private vil det nok kunne gjøres fortsatt.

Min anbefaling vil være å utrede knærne dine med belastede røntgenbilder, og be om henvisning til en avdeling som driver med knekirurgi. MR-bildene tas av knærne dine mens du ligger ubelastet i en trommel, og er ikke førstevalg ved utredning av slitasje. Behandling med Meloxicam eller andre tilsvarende betennelsesdempende medisiner ville jeg ikke forventet så mye av - det demper kun symptomer, men gjør ingenting med tilgrunnliggende forhold.

Lykke til!