Melkeallergi eller laktoseintoleranse?

Spørsmål

Hei
Melkeallergi og probiotika.
Mistenker melkeintoleranse hos min datter da hun har vært kvalm lenge (3-4 uker. Har tatt henne av melk men gir henne probiotika mot kvalmen morgen og kveld i forbindelse med måltider. Men er det ikke melkesyrebakteriere vi snakker om i probiotika? Er det noen motsetning her? På en jeg har står det på pakningen at den ikke inneholder melk eller lactose, på en annen jeg har står det at den kan inneholde spor av melkepulver og myse.

Kvinne, 12 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmål!

Her er det viktig å skille mellom melkeallergi og laktoseintoleranse.

Melkeallergi: En person med melkeallergi reagerer på proteinene i melken (kasein og myse). Omtrent 2,5 % av små barn utvikler allergi eller intoleranse mot kumelksproteinene. Heldigvis har det seg slik at disse barna som oftest blir tolerante før de fyller 4 år. En melkeallergiker får en allergisk reaksjon ved inntak av melkeprotein, og symptomer er magesmerter, hvesing, oppkast, utslett og kløe, løs avføring, diaré (eventuelt blodig diaré), kvalme, oppblåsthet og rennende nese. Ved melkeallergi må man leve på en melkefri diett, noe som betyr at barnet vil være utsatt for mangelfull ernæring, som kan påvirke vekst og utvikling. Veiledning fra klinisk ernæringsfysiolog er her viktig.

Laktoseintoleranse: En person med laktoseintoleranse har nedsatt toleranse for melkesukker (laktose), fordi vedkommende har for små mengder av enzymet laktase i tynntarmens slimhinner. Typiske symptomer er magesmerter, rumling i magen, oppblåsthet, luft og vandig diaré. Ved laktoseintoleranse må man leve på laktosefri kost, men det betyr ikke at man må holde seg unna melkeprodukter fullstendig, både fordi man tåler en viss mengde laktose daglig (mengde varierer fra person til person) og fordi det finnes gode laktosereduserte og laktosefrie alternativer.

Videre spør du om probiotika. Probiotika er en spesiell type levende tarmbakterier, vanligvis melkesyrebakterier, som er en naturlig del av tarmene våre. Ved å tilføre ekstra av disse bakteriene via tilskudd eller mat som har disse tilsatt, kan man styrke tarmens helse og immunforsvar. Probiotika finnes i surmelk og yoghurt, og disse produktene inneholder dermed melkeprotein og laktose. Melkeallergikere kan dermed ikke bruke disse produktene, mens laktoseintolerante kan innta små mengder av dem, fordi de tåler en liten mengde laktose daglig. Som laktoseintolerant kan man bruke probiotika i tablettform som inneholder melk/laktose/melkepulver/myse, fordi mengden laktose vil være liten. Som melkeallergiker må man være forsiktig med slike produkter.

Du forteller at din datter har vært plaget med kvalme i 3-4 uker. Jeg anser det som lite sannsynlig at hun har utviklet melkeallergi nå uten at hun har vist symptomer på dette i småbarnsalderen. Har hun hatt andre symptomer av de jeg har nevnt under beskrivelsene av melkeallergi eller laktoseintoleranse? Hvis ikke synes jeg ikke at melk bør utelukkes i kostholdet hennes! Melk er den matvaren som hyppigst blir feilaktig mistenkt for å gi uønskede reaksjoner, og som dermed fjernes fra kosthold. Melk er en viktig del av kostholdet vårt, særlig fordi det bidrar med proteiner, kalsium og vitaminet riboflavin. Dette er ekstra viktig for barn som er i vekst og utvikling. Man bør ikke fjerne melk fra kostholdet før man vet at dette er riktig. Når man eventuelt gjør det, må man påse at man får erstattet næringsstoffene som man ikke lenger får tilført via melken.

Uten å vite mer om din datters tilstand enn hennes kvalme, blir det vanskelig for meg å gi noen råd til hva som kan hjelpe henne. Ta kontakt med hennes fastlege dersom du ønsker å få undersøkt henne. Hvis du mistenker matallergi- eller intoleranse, vil det være gunstig å håndtere dette med hjelp fra lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Dersom du ønsker mer informasjon om matallergier og -intoleranser, henviser jeg deg til hjemmesiden til Norges astma- og allergiforbund, www.naaf.no.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-