Melk eller ikke melk

Spørsmål

Hei!
Har en diskusjon gående med mine barns far om melk/ikke melk. Jeg mener at inntak av melk ikke er nødvendig, så lenge kalsium behovet dekkes gjennom kosten, og at de får nok D-vitamin. Er det ikke i tillegg slik at fosfor innholdet i melken gjør at opptaket av kalsium fra melk er minimalt? Hvorfor ligger Norge på verdenstoppen når det gjelder benskjørhet når vi er et av verdens mest melkedrikkende land? Dette vil jeg være takknemlig for å få svar på, eller om dere har artikler om dette som jeg ikke har greid å finne fram til.

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er riktig som du mener at melk ikke er en uerstattelig del av kostholdet. Det er fullt mulig å få i seg nok kalsium og D-vitamin gjennom andre kilder. Likevel er melk en god kalsiumkilde og du får i deg mye kalsium gjennom melkeprodukter. Dere lurer kanskje på om barna deres skal drikke melk elelr ikke? Barn er som regel ikke så flinke til å spise grønne grønnsaker og sjømat, og jeg synes det er riktig at barn drikker noe melk, for eksempel på frokostblandinger. Men man behøver altså ikke bli engstelig om barnet ikke drikker melk i en periode.
Du kan lese mer om melk i artikkelen under linken over til høyre.

Hvorfor Norge har så mye benskjørhet er ikke så lett å svare på, men kvinner etter overgangsalderen er nok ikke de som er flinkest til å drikke melk.