Medisiner og graviditet

Spørsmål

Bruker Seroxat 5 mg, deler den opp. klarer ikke slutte helt, blir da deprimert igjen. Ønsker meg et barn til, kan jeg bli gravid og samtidig bruke dette medikamentet. Jeg er redd for skader på barnet. Hvor høy dose kan man eventuellt bruke ved graviditet?

Relevante sykdommer/medisiner: seroxat

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Man bør helst ikke bruke denne type antidepressive medisiner under et svangerskap.
Det gjelder generelt for svangerskap, at medisinbruk bør holdes på et absolutt minimum, og at man kun må bruke medisiner som er aldeles nødvendig, og hvor "fordelen oppveier mulig risiko" som er den måten man tenker på.
Dette på bakgrunn av dyreforsøk, hvor det er påvist økt risiko for skade av foster m.v., og dels fordi man ønsker å være tilbakeholden med medisiner som man egentlig vet alt for lite om, i forhold til hvor trygge eller utrygge de er under et svangerskap.

Hvis det er slik at du får tilbakefall av depresjon uten Seroxat, så er det ganske klart at du ikke bare skal slutte uten videre. La det være helt klart.

Jeg tenker da at det kan være fornuftig å planlegge graviditet litt mer grundig enn vanlig, f.eks. ved å be om at din fastlege henviser deg til en psykiater eller psykolog, slik at du kan igangsette samtaleterapi før og underveis i et svangerskap.
Ved tett oppfølging av en slik fagperson, kan psykiateren eller psykologen underveis vurdere hvor forsvarlig det er å slutte med medisiner, og la deg gå tettere til oppfølging med samtalebehandling, for å forhindre tilbakefall.

Ved en slik oppfølging vil den terapeuten du går til, kunne "passe på deg" underveis i et svangerskap, å se til at du ikke utvikler en depresjon underveis i svangerskapet, for det ville jo være svært lite ønskelig, med alle de krav og utfordringer som et svangerskap og en barnefødsel og foreldrerollen innebærer.

Dersom psykiateren eller psykologen imidlertid finner ut at du uansett er nødt til å bruke antidepressive medisiner under et svangerskap, så bør du få oppfølging av en gynekolog underveis i svangerskapet for å se til at alt går greit.

Jeg vil presisere, at det kan godt være mulig at du greier deg uten antidepressive medisiner i et svangerskap, selv om det pr idag ser ut som du får tilbakefall av depresjonen uten medisin.
Dette fordi det skjer mye i kroppen og sinnet under et svangerskap, både hva gjelder hormoner som påvirker vår psykiske tilstand, og også fordi for mange så vil svangerskapet bli en intens opplevelse med forventninger, fokus på andre ting enn det man har vært opptatt av tidligere osv osv.
Og dessuten så er det slik at en god kontakt med en dyktig terapeut, i form av tett oppfølging av samtaleterapi, kan være minst like virksomt som medikamenter, for manges vedkommende.

Men alt dette er ytterst individuelt, og kan ikke forutsies for den enkelte.
Noen vil sogar kunne bli verre i en depresjon av selve graviditeten, og dette bekrefter igjen behovet for en slik tett oppfølging v/psykiater eller psykolog, slik som jeg beskriver ovenfor.

Jeg håper dette kan være til nytte for deg, og ønsker deg all mulig lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-