Medisiner mot panikkangst - Er jeg avhengig?

Spørsmål

Har brukt disse medisinene i ca 1 år og de fungerer veldig bra i forhold til angsten. Vet at vival er vanedannende, er jeg blitt avhengig av dette medikamentet? Ønsker og trappe ned på begge medikamentene,hvordan gjør jeg det?

Relevante sykdommer/medisiner: Panikkangst. Seroxat 20 mg daglig. Vival 5 mg daglig.

Mann, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Først vil jeg si til deg at det er veldig viktig at du snakker med legen din om denne problemstillingen. Slik jeg forstår det, virker behandlingen du får bra på de problemene du har hatt med panikkangst, men du er nå bekymret for om du har blitt avhengig av medisinene.

Det som er viktig for deg nå, er å vite om du skal avslutte eller trappe ned behandlingen. Jeg har ikke noe grunnlag for å uttale meg om hvorvidt du bør fortsette med medisinen din. Dette er noe du bør og må ta opp med legen din.

Når det gjelder dette med avhengighet, er det stor forskjell på de to medikamentene som du har brukt. Seroxat er ikke en vanedannende medisin. Det er altså ikke noen fare for at du har blitt avhengig av denne. Likevel er det viktig at du ikke brått slutter å ta Seroxat, noe som kan føre til kraftige bivirkninger/avslutningsreaksjoner. Dette skyldes at hjernen på en måte har vendt seg til å ha Seroxat "til stede" og reagerer når det forsvinner, men dette er likevel ikke avhengighet eller abstinens. For å unngå disse avslutningsreaksjonene er det viktig å trappe ned den dosen du tar med Seroxat over lengre tid, dvs. at du gradvis reduserer den daglige dosen over tid før du slutter helt. Hvis det er aktuelt å slutte med Seroxat, bør du og legen din bli enig om et slikt "nedtrappingsskjema".

Vival er i motsetning til Seroxat et vanedannende medikament. Det er altså en fare for at du kan ha opparbeidet deg en viss avhengighet for denne medisinen. For å unngå Vival-avhengighet er det derfor vanlig å anbefale at man tar så lite som mulig av medisinen og at man unngår at det blir en "fast" medisin, men forbeholder den til man har akutt bruk for den.

Når det er sagt, så er det slett ikke sikkert at du er avhengig av Vival. Du skriver ikke noe om du har opplevd dette som et problem foreløpig. Igjen, så må jeg bare henvise deg til legen din. Det er han/hun som kjenner problemet ditt best. Skulle det vise seg at du er avhengig, så lar det seg løse. Blant annet så går det an å forsøke nedtrappingsplaner som jeg beskrev for Seroxat.

Uansett så er det viktig at du er åpen om dette, spesielt med legen din. Det er viktig å ta i mot all den hjelpen du kan få. I alle fall må du ikke holde et mulig avhengighetsproblem for seg selv.

Jeg håper at svaret mitt har vært til hjelp og at du får snakket ut med legen din om disse spørsmålene du har.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-