Medisiner mot lavt stoffskifte: Dosering?

Spørsmål

Begynte for to år siden med Levaxin 50 mikrogram pga antatt lavt stoffskifte. Var trett, uten energi, hadde leddsmerter og vektøkning. Økte dosen på eget initiativ 75 etter et år og for ca seks mnd siden til 100 mikrogram daglig. Har nå vært til første kontroll siden jeg begynte med Levaxin.
2015-måling: TSH 1,5 og T4 14
2017-måling: TSH 0,21 og T4 15
TSH er altså lavt, men jeg har ingen merkbare tegn på for mye Levaxin (verken uro, skjelving, søvnproblem, vekttap eller annet). Litt høyt blodrykk (135/90) men det har jeg hatt til og fra i flere år før jeg begynte med Levaxin.
Øvrige blodprøver var ok, inkl vit.D, som var altfor lav for to år siden.
Energinivået er jevnt litt under middels. Sover 8 timer hver natt pluss middagslur. Spiser sunt og trener tre ganger hver uke. Vekten er helt stabil.
Men: Kortpustet i bakker, får altfor mange luftveisinfeksjoner (ca hver måned). Og føler meg altså fortsatt underenergisk.
Spørsmål:
- Virker det fornuftig at jeg tar Levaxin?
- Gir det mening at TSH er såpass endret mens T4 er nær den samme?
Fastlegen sier bare at jeg gjerne kan ta tablettene så lenge jeg føler meg ok.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg vet ikke om de 2015-verdiene dine er tatt FØR du begynte med Levaxin, eller etter oppstart. Hvis de er tatt før du begynte med Levaxin, så har du jo ikke lavt stoffskifte i det hele tatt, og skulle ikke ha begynt med medisiner.
Hvis de er tatt etter at du hadde startet med medisiner i dosen 50 mikrogram, OG brukt dette i minst 8 uker når prøven ble tatt, så var det helt korrekt dose, som du skulle ha fortsatt med.

Nå har du for høy dose Levaxin, og den for høye dosen gjør at din egen skjoldbrukskjertel produserer mindre og mindre, fordi TSH, som stimulerer kjertelen til å lage tyroxin, blir lavere og lavere jo høyere dosert du er.

HVIS man har (hatt) lavt stoffskifte (hvilket jeg ikke vet om du har hatt, jfr over) og bruker Levaxin (tyroxin) mot dette, så skal man doseres slik at TSH ender mellom 0,5 og 1,5. Under 0,5 er man overdosert, og selv uten subjektive bivirkninger eller ubehag, så kan dette gi bivirkninger på sikt, f.eks. øke sjansen for hjerteflimmer, høyt blodtrykk og benskjørhet.

Gå derfor til legen din og diskuter dosereduksjon, og om du faktisk i det hele tatt skal ha denne medisinen. For som jeg forklarte deg ovenfor, så hadde du ikke lavt stoffskifte og skulle ikke hatt medisiner, dersom de 2015-verdiene du har oppgitt her, er tatt før oppstart av medisiner.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-